Foto: Nenad Kovačević

Todorović je objasnio da je se za festival prijavilo 11 predstava iz samo sedam, od ukupno 15 pozorišta van Beograda i Vojvodine, koji čine Zajednicu profesionalnih pozorišta Srbije, a koja je osnivač „Malog Joakima“, što ukazuje na njihov težak položaj.

U takmičarskom programu učestvovaće predstave „Damojed“ (Nataša Ilić/ Aleksandar Trmčić, Prvo prigradsko pozorište Puls teatar Lazarevac), „Zvonar Bogorodične crkve u Parizu“ (V. Igo/ Zoran Lozančić, Kruševačko pozorište), „Zbrka oko vuka“ (Radoslav Pavelkić/ Miodrag Dinulović, Regionalno pozorište Novi Pazar), „Nesrećna Kafina“ ( J. J. Zmaj/ Nebojša Savić, Šabačko pozorište i Centar za kulturu Valjevo), „Plavi zec“ (Nataša Ilić/ David Alić, NP Pirot), „Cveće male Ide“ (H. K. Andersen/ Marija Krstić, Pozorište lutaka Niš) i „Trnova Ružica“ (Lj. Ršumović/ Miloš Milovanović, Pozorište za decu Kragujevac). U čast nagrađenih glumci NP Užice igraće komad „U cara Trojana kozje uši“ (Lj. Ršumović/ Boris Todorović).

U obrazloženju, Todorović navodi da su „banalizacije i potcenjivanje dečije percepcije pozorišnog čina kao i nezainteresovanost države, ministarstva i lokalnih vlasti besprimerne i teško shvatljive, naročito u situaciji najezde merkantilističkog i oportunog pristupa u ponudi kulturnih sadržaja za decu“.

Todorović je ocenio da je „odavno prisutno, a sada već neskriveno, uplitanje politike u odlučivanje o pozorištu“ i da je „ponižavajući materijalni položaj pojedinih profesionalnih pozorišta“, među kojima je posebno istakao pozorište u Vranju, koje ima „ozbiljne probleme sa najosnovnijim resursima, zbog čega je taj ansambl“, kako je istakao, „nažalost, odustao od učešća u selekciji“. Zoran Stamatović, direktor NP Užice, podsetio je na to da se „Mali Joakim“ prvi put održava u Užicu i da je taj festival, ali i repertoar užičkog teatra, dragocen za formiranje odnosa dece, škola i vrtića prema teatarskoj umetnosti. Stamatović je podsetio i na to da je NP Užice bilo među pokretačima „Malog Joakima“ i da po broju nagrada na tom festivalu deli prvi mesto sa Pozorištem lutaka iz Niša, jer je osvojilo ukupno 57 priznanja.

Cene ulaznica i žiri

Sa po 500.000 dinara festival su podržali Grad Užice i Ministarstvo kulture. Komplet ulaznica za sve predstave košta 700 dinara, cena ulaznica za organizovane grupe učenika je 150, dok je cena pojedinačne ulaznice 300 dinara. Nagrade će dodeliti žiri u sastavu: Branko Popović, pozorišni reditelj, Tanja Jovanović, glumica, i Snežana Kovačević, kostimografkinja iz Užica.