Tartif najbolja predstava Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine 1Foto: Jovan Njegović Drndak

Predstava “Tartif“, koprodukcija SNP i NP Sombor, u režiji Igora Vuka Torbice pobednik je 69. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine.

Najbolja predstava za decu u celini je “Izvini mama“ po bajci „Neću da se izvinim“ Sofije Prokofjeve, dramatizacija i režija Todor Valov, Dečje pozorište Subotica.

Žiri u sastavu rediteljka i književnica Vida Ognjenović, predsednica, Miodrag Tabački scenograf i kostimograf, i glumac i profesor AUNS Predrag Momčilović video je 10 predstava, u izvođenju sedam pozorišta od 12. do 18. aprila.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Igoru Vuku Torbici za predstavu “Tartif” po motivima originale Molijerove drame, dok su ravnopravne glumačke nagrade za najbolju žensku ulogu podelile Marta Bereš, za ulogu Hasanaginice u istoimenoj predstavi novosadskog pozorišta, i Hana Selimović, za ulogu Dorine u predstavi “Tartif” somborskog pozorišta i SNP.

Najbolju mušku ulogu ostvario je Saša Torlaković za ulogu Tartifa u istoimenoj predstavi, nagradu za najbolju ulogu u predstavama za decu dobio je Aleksandar Ristovski za ulogu Pastira i Doktorice Mice u predstavi “Konjski zubić u našeg cara,“ Narodno pozorište Sombor. Nagradu za najbolju scenografiju osvojio je Oleg Katorgin za predstavu “Zatvorenik i Šestoprsti“, Pozorište mladih, Novi Sad. Žiri je doneo odluku da se nagrada za najbolji kostim dodeli Vanji Popović za kostime u predstavi “Bilo jednom u Banatu”, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin a da se nagrada “Tihomir Mačković“, za najbolju kreaciju lutaka, dodeli Nataliji Vočevoj za kreaciju lutaka u predstavi “Izvini mama“, Dečje pozorište Subotica.

Nagradu za specijalnu muziku dobila je Irena Popović Dragović, za muziku u predstavi „Hasanaginica“ Novosadskog pozorišta. Dve specijalne nagrade, za pokret i izbor muzike idu Amaliji Benet za predstavu “Veštice iz Salema”, SNP a za kolektivnu igru – ansabmlu predstave “Bilo jednom u Banatu”, Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ Zrenjanin.

Sve odluke donesene su jednoglasno. Pored toga, memorijalna nagrada „Ivana Mirkov Vlačić“, koju dodeljuje porodica Mirkov na osnovu jednoglasne odluke žirija, za najbolju likovnu obradu predstave, dodeljena je predstavi „Veštice iz Salema“ Srpsko narodno pozorište i Centar za razvoj vizuelne kulture, Novi Sad. Nagrada mladom glumcu, koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Vojvodine, na osnovu jednoglasne odluke žirija dodeljena je Viktoriji Palfi za ulogu dečaka Vasje u predstavi “Izvini mama“, po bajci „Neću da se izvinim“ Sofije Prokofjeve, dramatizacija i režija Todor Valov, Dečje pozorište Subotica. Svečano uručenje priznanja biće održano u zrenjaninskom pozorištu u večernjim satima, nakon čega će u čast nagrađenih biti izvedena predstava „Dopler“ Erden Lu, režija Aleksandar Popovski, SNP i Centar za razvoj vizuelne kulture Novi Sad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari