Tatjana Mandić Rigonat: Ministarstvo kulture ne sme da ćuti Savić mora da ide 1Foto: Medija centar

Deo ansambla Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, kome su se danas u Medija centru pridružili i umetnici iz drugih beogradskih pozorišnih kuća, objavio je proglas u kojem se traži smena upravnika NP Dejana Savića i preispitivanje razloga za smenu v. d. direktora Drame Željka Hubača.

Hubaču i umetnicima koji su protiv njegove smene juče je stigla podrška ne samo od beogradskih kolega, nego i sa prostora bivše SFR Jugoslavije. Reditelj Jug Radivojević, kog je Dejan Savić u ponedeljak imenovao za Hubačevog „naslednika“ u Drami, zatražio je danas od Upravnog odbora NP da ga zbog „nastale atmosfere, oštre polarizacije u ansamblu i politizacije“ razreši imenovanja za direktora.

Aleksandar Gatalica, predsednik UO NP, izjavio je za Danas da o svemu ovom što se događa u NP može samo da kaže da je „upravnik Savić iskoristio svoja statutarna ovlašćenja“ i da se nada da će sve to biti na dobrobit kuće na Trgu republike. Dejan Savić danas nije odgovarao na telefonske pozive.

Proglas u kome se traži Savićeva ostavka i preispitivanje odluke o Hubačevoj smeni, između ostalih potpisali su: Olga Odanović, Dušanka Stojanović Glid, Branko Jerinić, Nataša Ninković, Slobodan Beštić, Nela Mihajlović, Bane Vidaković, Sena Đorović, Nebojša Dugalić, Tanja Mandić Rigonat, Boris Pingović, Vanja Ejdus, Nenad Stojmenović, Anja Mandić, Igor Đorđević, Danijela Ugrenović, Vuk Kostić, Anđelka Tadić, Zoran Ćosić, Aleksandar Srećković, Darko Tomović, Hadži Nenad Maričić, Miloš Đorđević, Bojan Krivokapić, Aleksandar Đurica, Pavle Jerinić, Nada Šargin, Marina Medenica, Jasmina Urošević, Danica Stevanović, Miloš Obrenović, Saša Tanasković, Željko Hubač. U tekstu se ocenjuje da su „navedeni razlozi za Hubačevu smenu – izmena vizure dramskog repertoara i nedovoljna uposlenost ansambla cinični, čak i opasni, jer je Drama pozorištu donela 107 nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima u protekle tri godine“.

Deo ansambla Drame, kako je danas istaknuto, oglasio se u znak protesta zbog „bahatosti uprave NP na čelu sa upravnikom Dejanom Savićem, čiji je vrhunac smena Željka Hubača“. Proglas je do jučerašnje konferencije za novinare potpisalo tridesetak članova ovog ansambla, potpisivanje i dalje traje.

– Mi se borimo protiv principa koji je mnogo širi od Željka Hubača i NP, jer se takve stvari dešavaju svuda. I druga pozorišta imaju slične probleme, i ne samo pozorišta nego i druge institucije. Ovo je paradigma za dešavanja na kulturnoj i široj sceni. Znamo šta se desilo u Muzeju Nikole Tesle. Tako niko nije reagovao, a verovatno se očekivalo da ni mi nećemo reagovati, jer stalno nas ljudi prozivaju: „Zašto svi ćute“. Mi smo se sad digli. Mnogo sam zadovoljna što smo konačno smogli snage da ovako nešto uradimo. Najvažnije je da smo pokazali da ovo ne sme ovako da se radi – kaže za Danas glumica Vanja Ejdus.

Nataša Ninković objasnila je da „nije bitno ko je iz Drame bio u Medija centru, a ko nije, jer je reč o inicijalnom činu, a i strah je mnogima postavio granice“.

Tatjana Mandić Rigonat je ukazala danas u Medija centru da „upravnik NP, prema Pravilniku, postavlja direktore sektora, ali da oni ne smeju biti njegove marionete, već moraju biti samostalni, te da je važno da direktor Drame poznaje savremene tokove dramskog stvaralaštva, da ume da napravi repertoar i ansambl, u čemu je“, kako ocenila, „Hubač uspeo“.

– Način na koji je smenjen je šamar, ne samo njemu i njegovom kvalitetu već svim umetnicima Narodnog pozorišta, kao i saradnicima koji su doprineli i stvorili te umetničke vrednosti – naglasila je Tatjana Mandić Rigonat.

Ona je negirala optužbe Dejana Savića na TV Pink da iza glumaca koji se protive Hubačevoj smeni stoje „neke političke snage“.

– Mi smo umetnici. Imamo pravo da javno istupamo u medijima. Probao je da spinuje javnost i zbog toga, takođe, treba da bude smenjen. Negira nas kao umetnike i ljude. Ovo je odbrana stvaralaštva, slobode govora i uspeha koji se vidi iz aviona… Savić sedi u fotelji jednog Branislava Nušića, a ugrozio je kontinuitet drame, zgrada je u jubilarnoj sezoni pod skelama… On mora da ide, a Ministarstvo kulture ne sme da ćuti – poručila je Tatjana Mandić Rigonat.

Kompozitorka Ana Đorđević rekla je da „kao muzičar vezan za Operu i Dramu 20 godina gleda kako Savić uništava Operu i da je muzičare sramota da dolaze na operske predstave“. Ona tvrdi da i u Operi, koja se nije pobunila zbog smene njenog v. d. direktora početkom nedelje, ima mnogo onih koji bi voleli da Dejan Savić ode iz NP.

Aplauz za Radivojevića

Vest da je Jug Radivojević odbio mesto direktora Drame pozdravljena je juče u Medija centru aplauzom i ocenom da je to „vrhunski moralni čin“. Kako se čulo, „NP nije prćija Dejana Savića – pripada umetnicima, publici, kritici…, zbog čega jedan čovek ne može da zaustavi uspehe pozorišta“.

Razrešenje, pa se slikaj

– Podršku koja je stigla sa strane tumačim kao podršku vrednosti koju je stvorila ova zemlja. Mi smo stvorili neku pozorišnu vrednost koliko smo umeli i mogli. Oni su to prepoznali kao deo vrednosti ove zemlje. Pa zar to nije lepo? To su tako elementarno vidljive stvari da mi je neprijatno da branim ono što je potpuno očigledno. Nisam ljut, nisam besan, ali sam intimno, kao Željko Hubač, ne kao član Drame i bivši direktor, jako povređen pokušajem da se ova priča uplete u politiku. Ako se uplete politika, stradaće pozorište. Ovaj čin Juga Radivojevića je visoko moralan čin čoveka koji oseća sveukupno pozorište. Žao mi je što i on pominje politizaciju, ali razumem da je i njemu teško zbog svega što se događa. Ovo nema veze sa politikom, suština problema je to što sam javno pitao ko je potrošio novce i gde su pare Drame. Sve što sam pre toga ‘lajao’ nije bilo problem, čak ni to što sam pričao o katastrofalnom stanju o tehnici NP. Ali, kad sam pitao gde su naši novci, onda se sve ovo dogodilo – rekao je Željko Hubač juče novinarima u Medija centru. On je objasnio da ga je Dejan Savić pozvao u kancelariju da potpiše da je primio rešenje o razrešenju, bez ikakvog objašnjenja te odluke, rečima: „Pročitaćeš obrazloženje.“ Onda je, kako priča Hubač, došao novi direktor da se dogovore o primopredaji, a Savić ih je zajedno slikao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari