Foto: Remont Promo

Šta znamo o savremenom netradicionalnom vezu, kakva je njegova pozicija kao umetničkog medija, kakav vizuelni izraz nam omogućava, postoji li u radovima nastalim u ovoj tehnici politički, emancipatorski, feministički potencijal.
Ovo su samo neka od pitanja koja postavlja izložba sarkastičnog naslova “Hand Job” u Galeriji Remont, koja je otvorena sinoć a trajaće do 26. novembra.

Na izložbi su predstavljeni radovi šest umetnica iz regiona i jedan kolektiv, predvođeni kustoskinjom Amalijom Stojsavljević, koja u tekstu koji prati izložbu podseća na to šta je nekada značio ovaj “ženski posao” i koju moć danas imaju radovi nastali u tehnici veza.

“Moć veza počiva u njegovoj mogućnosti da spoji kulturološki kontradiktorne pojmove, kao što su privatno-javno, zadovoljstvo-nametnut posao, spretne ruke-pametna glava, patrijarhat-ženska emancipacija, staromodno-moderno, individualno-kolektivno, umetnost-zanat, a pored toga što može imati terapeutsko dejstvo, njegova bitna karakteristika jeste da može poslužiti i kao svojevrsan istorijski arhiv marginalizovanih grupa, odnosno reprezent glasova koji se ne čuju” navodi Stojsavljević.

Jedan od takvih primera su i tekstilne novine rađene po uzoru na dnevene listove u Srbiji, i među kojima je i Danas. Nastale su kao rezultat saradnje umetnice Milice Dukić s nastavnicima i korisnicima škole „Dr Milan Petrović” u Novom Sadu, čija je misija obrazovanje i vaspitavanje dece i odraslih sa svim vrstama smetnji u razvoju, tokom čitavog života.

Tekstilne novine Danas u “Remontu” 1

Ovim projektom problematizuje se količina i kvalitet (vizuelnih) informacija koje dobijamo listanjem/čitanjem dnevne štampe.

Izložba i projekat “Hand Job” žele da skrenu pažnju da vez nije samo fizičko provlačenje konca kroz platno/kožu, da ukine predrasude prema samom medijumu kao tradicionalnom, ponavljačkom i zaostalom i afirmišu njegov emancipatorski potencijal.

Na izložbi u Remontu svoje radove predstavljaju Mia Arsenijević (Srbija), Nina Babić (BIH), Saša Bezjak (Slovenija), Milica Dukić (Srbija/Izrael), Mirjana Đotunović Mustra (Austrija/Srbija), NEpraktične žene (Srbija) i Mojca Senegačnik (Slovenija).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari