List Danas od tekstila: Prezentacija „Tekstilne novine” od 12. septembra do 11. oktobra u Novom Sadu 1Foto: A. Danguzov

Prezentacija inkluzivnog umetničkog projekta ŠOSO „Milan Petrović” i Milice Dukić „Tekstilne (taktilne) novine”, koji se realizuje u saradnji sa Savezom slepih i
slabovidih odvijaće se na više mesta u Novom Sadu, u ograncima Gradske biblioteke.

Prezentacija će se održati u ovom periodu:

12–17. septembar: „Đura Daničić”, Dunavska 1,​
19–23. septembar: „Biblioteka saveza slepih”, Svetozara Miletića 28,​
26–30. septembar: „Stevan Sremac”, Narodnih heroja 5,​
03–07. oktobar: „Danilo Kiš”, Narodnog fronta 47, Liman,​
10–14. oktobar: „Žarko Zrenjanin”, Dušana Danilovića 12, Novo naselje

Početak prezentacije projekta planiran je 12. septembra u 12:00 časova, u prostorijama​ Gradske biblioteke „Đura Daničić”, Dunavska 1.​ Svečano obeležavanje završetka ’male putujuće izložbe’ održaće se 11. oktobra u 12:00​ časova, u biblioteci „Žarko Zrenjanin” na Novom naselju.

Među radovima, možete da vidite i naš list Danas napravljen od tekstila.

Jedine inkluzivne novine

Projekat „Tekstilne novine” nastavak je saradnje vizuelne umetnice Milice Dukić sa​ nastavnicima i korisnicima škole „Dr Milan Petrović” u Novom Sadu, škole čija je misija obrazovanje i vaspitavanje dece i odraslih sa svim vrstama smetnji u razvoju, tokom čitavog njihovog života. Projekat podrazumeva realizaciju tekstilnih objekata po
uzoru na dnevne novine iz Srbije (Kurir, Večernje novosti, Danas), Mađarske (Blikk) i Poljske (Super express), čime se problematizuje količina i kvalitet (vizuelnih) informacija koje dobijamo listanjem/čitanjem dnevne štampe.

On takođe ukazuje na šire društvene teme, kao što su neinkluzivnost dnevnih novina i masovne kulture uopšte, inkluzivnost savremene umetnosti, kreativni doprinos kroz participativne projekte, blagodeti + saradnje obrazovnih i kulturnih institucija sa umetnicima i nezavisnom scenom.

Tekstilne novine to postižu tako što su inkluzivne na nekoliko nivoa: kroz proces stvaranja tekstilnih objekata (korisnici škole direktno učestvuju u kreiranju savremenog umetničkog dela kroz odabir tehnike veza, boje konaca, stilizaciju vizuelnih materijala, izradu veza), time što vezene „stranice“ mogu da iskuse i slepi i slabovidi, kao i izlaganjem i prezentacijom u nekoliko ogranaka Gradske biblioteke u Novom Sadu, čime se savremena umetnost direktno donosi i njihovim korisnicima.

​Spisak osoba koje su doprinele kreiranju dela: Vesna Višekruna, Milica Brkić, Ankica Moravek, Jelena Stefanoska, Emili Tomaš, Maja Kerkez, Natalija Vladisavljević, Miljana Šelver, Majda Kerešević, Snežana Bulatović, Ivana Batori, Valentina Petrušić, Rajna Janković, Danijela Klobučar, Kali Petrović, Dunja Kovačević, Mirjana Relja, Vlaidislava Čitlučanin, Vered Dudu, Ester Dino, Snežana Jeremić, Atila Kolompar.

Projekat realizuje Udruženje građana „Reaktor” uz podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari