Televizijski prenos koji je ušao u istoriju odigrao se na današnji dan pre 42 godine 1Kraljevsko venčanje, fotografija: Woodmansterne / Topfoto / Profimedia

Neverovatnih 750 miliona gledalaca na današnji dan pre 42 godine bilo je kraj malih ekrana zbog događaja veka. Naime, britanski prestolonaslednik Čarls, princ od Velsa, sklapao je brak sa Dajanom Spenser (20), čija je lepota osvojila Veliku Britaniju i čitav svet, piše index.hr.

Dajanina venčanica, frizura, osmeh, tijara i mladoženja bili su nedosanjani san miliona devojaka širom planete. Prinčevski par delovao je veoma zaljubljeno, a njihov poljubac na balkonu Bakingemske palate ušao je u istoriju. Dajana je odmah postala najpoznatija i žena koju su najviše fotografisali na planeti.

Niko nije naslutio da će samo nekoliko godina nakon najglamuroznijeg događaja veka uslediti katastrofa.

O venčanju princeze Dajane i princa Čarlsa piše se i govori više od 40 godina. Mnogi novinari i obožavaoci kraljevske porodice tvrde da je nemoguće ponoviti takav događaj, te da nijedna nova članica kraljevske porodice ne može da ponovi popularnost princeze Dajane. Međutim, stvarnost je bila sve osim bajke.

Brak se brzo pretvorio u katastrofu

Nekoliko godina kasnije postalo je jasno da princ Čarls nikada nije raskinuo svoju vezu sa Kamilom Parker-Bouls, koja je bila među gostima na venčanju. Za njihovu vezu princeza Dajana saznala je nekoliko dana ranije, a novinarima je kasnije priznala da se tog dana osećala kao „jagnje pred klanje“. Ona je priznala da je, ulazeći u crkvu, među gostima pogledom tražila Kamilu.

Princ i princeza iz bajke rastali su se deset godina nakon venčanja, nakon brojnih medijskih skandala zbog međusobnog varanja u braku. Princ Čarls je javno priznao da je varao svoju suprugu, a uskoro se saznalo da je princeza uzvratila istom merom.

Kraljevska porodica je 1992. godine objavila da će se Dajana i Čarls razvesti, ali da će ostati u braku i izvršavati kraljevske dužnosti. Ipak, četiri godine kasnije, nakon skandaloznog intervjua princeze Dajane koji je dala Martinu Baširu, kraljica im je naredila da se i zvanično razvedu.

Umesto Dajane kraljica je postala Kamila

Razvod je okončan u leto 1996. godine. Princeza Dajana izgubila je titulu Njenog Kraljevskog Visočanstva, te brojne beneficije koje prate kraljevski status. Godinu dana kasnije poginula je u katastrofalnoj saobraćajnoj nesreći u Parizu. Čarls se 2005. godine ponovo oženio.

Kraljica Elizabeta je pred smrt objavila svoju želju da Kamila postane kraljica supruga kada Čarls postane kralj. Takvo nešto niko nije mogao da nasluti dok su, na današnji dan pre 42 godine, Dajana i Čarls izlazili iz katedrale svetog Pavla u Londonu. Kamila je krunisana uz Čarlsa u maju ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari