Tema slobode u slobodnom gradu 1Foto: Dragan Eraković

Šabačko pozorište nakon duge pauze zbog pandemije nastavlja svoj rad, a u  utorak  uveče je dečija predstava “ Hajduci”, u bašti Kulturnog centra.

Na konferenciji za novinare najavljena je premijera predstave “Aplikacija Voland”, u režiji Kokana Mladenovića. To je srednjovekovni moralitet, mirakul, koji se igrao na trgovima i ulicama.

– Lepo se vratiti posle šest meseci svome poslu, ali se u većini gradova otkazuju predstave i festivali. U Srbiji je najlakše odreći se kulture. Ona, međutim, definiše naš identitet, ukazuje na sistem  vrednosti i duhovnu vertikalu. Šabac je prepoznao značaj kulture Ii   upravo temu slobode igramo u slobodnom gradu. Ovoga puta spojili smo srednjovekovni žanr sa modernim tehnologijama, na sceni će se videti  zloupotrebe, ali tu treba razlikovatui časno od nečasnog. U tome će učestvovati i gledaoci sa aplikacijama na svojim mobilnim telefonima. Ta kombinacija digitalnog  i  pozorišnog će biti kreirana na licu mesta, rekao je Mladenović. 

On je do sada režirao 15 predstava u Šabačkom pozorištu, a poslednja, “Rubište” dobila je niz nagrada na festivalima. Takođe, Mladenović je neposredno sarađivao sa MInjom Bogavac upravnicom  u predstavi “Jami district”, koja je, pored ostalog, nagrađena na Sterijinom pozorju. Premijera”Aplikacije Voland” zakazana je za 18. juli.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, podsetio je da grad nijednog trenutka nije dovodio  u dilemu da uskrati podršku Šabačkom pozorištu i kulturi, za koju se izdvaja sedam odsto iz budžeta. Bez kulture nema života i razvoja, i u ovim vremenima najpotrebniji su najkvalitniji sdaržaji u kulturi, istakao je Zelenović.

Minja  Bogavac, direktorka Šabačkog pozorišta, navela je da se kultura našla na repu zvanične politike, pa se tako   utakmice, kladionice i izbori  ne odlažu, jedino za pozorište nema zvanilčnog stava.  Sve do četvrtog jula biće odigrano pet predstva na otvorenom, a pored “Hajduka”, u petak će se na sceni u  Velikom  parku igrati predstava “Pisma  iz Avanistana” Branka Golubovića, a za 25. jun na program je  monodrama “Četiri suze Lazarove” u porti Šabačke crkve, dok je dan kasnije takođe monodrama”Stanija Tasić” u dvorištu Gradske kuće. Četvrtog  jula u staroj tvrđavi je predstava “Igra bogova”. S obizorm da se predstave igraju na otvorenom nisu prdeviđene ulaznice za gledaoce.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari