Teslin 160. rođendan 10. jula širom Srbije 1

Teslin 160. rođendan biće u nedelju, 10. jula obeležen širom Srbije u okviru manifestacije Tesla dani 2016.

Od 12 sati na Aerodromu Nikola Tesla biće premijerno prikazan video rad umetnika iz Beograda i Nujorka, posvećen Nikoli Tesli. Ovaj video rad, kao i filmovi o starim hidroelektranama, prikazivaće se povodom rođendana Nikole Tesle i u Kragujevcu, Njujorku, Mariboru i Karlovcu, čime će Tesla dani 2016 simbolično spojiti zemlje u kojima je Tesla ostavio traga.

Elektroprivreda Srbije vas poziva na Kalemegdan (10. jul, od 15 do 23h), na edukativno zabavnu igru koja se tematski oslanja na život i rad Nikole Tesle. Okupite ekipu od dva do šest igrača i u roku od 5 do 10 minuta istražite Tesla sobu kako biste došli do konačnog otkrića i nagrade! Kalemegdan je nezaobilazan i ukoliko želite da ekskluzivno vidite veliki eksperiment koji je Tesla izveo u svojoj laboratoriji pre tačno 125 godina.

Baš na rođendan Nikole Tesle možete zaviriti i u neku od starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi živi muzeji. Svoja vrata specijalno na ovaj dan otvoriće hidroelektrana „Pod gradom“ u Užicu, a preko Turističke organizacije Niša možete najaviti i posetu hidroelektrani „Sveta Petka“ u Sićevačkoj klisuri. Već u ponedeljak, 11. jula obilazak male hidroelektrane Vrelo, Hidroelektrane Bajina Bašta i Reverzibilne hidroelektrane, organizuje Sportsko turistički centar Bajina Bašta.

Posebno iznenađenje za 10. jul priprema Narodni muzej Kragujevca, u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Kragujevcu. Zahvaljujući njima moći ćete da učestvujete u mnogim eksperimentima, a od nekih modela Teslinih patenata će vam se dići kosa na glavi, i to bukvalno.

Ceo program Tesla dana 2016, koji se odvijaju u preko deset gradova širom Srbije, možete pratiti na sajtu rute Putevima Tesle – www.teslaways.rs. Manifestacija je sačinjena od niza mahom besplatnih programa, koji će se odvijati u više desetina ustanova, kao i na otvorenim prostorima.

Ovogodišnji veliki jubilej – 160 godina od Teslinog rođenja se, u okviru kulturno turističke rute Putevima Tesle, obeležava jednomesečnom manifestacijom Tesla dani 2016. Tokom čitavog jula 2016. godine, brojnim zanimljivim izložbama, eksperimentima, predavanjima, neobičnim turama i obilascima, kao i raznim drugim dešavanja inspirisanim Nikolom Teslom i njegovim životom, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije, proslavlja se Teslin rođendan.
 
Manifestacija Tesla dani je deo rute Putevima Tesle kroz Srbiju, koja obuhvata sam Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle – sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, i deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića. Na Putevima Tesle je još i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika, zatim manastir Šišatovac odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i donekle rivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari