"The Arrangement” Marine Marković u subotičkoj Savremenoj galeriji 1foto: promo

Multimedijalna izložba „The Arrangement” umetnice Marine Marković, koja diskutuje različite javne i intimne forme potčinjenosti i dominacije u odnosu na žensko telo biće otvorena sutra uveče od 19 sati u Savremenoj galeriji Subotica izvođenjem performansa.

Umetnica pre realizacije izložbe sa galerijama potpisuje sporazum kojim ustanovi daje pravo da odabere mesto na njenom telu gde će joj biti tetoviran vizuelni znak galerije.

Postavka  izložbe „The Arrangement” obuhvata radove u različitim medijima (video, instalacija, fotografije, performans, itd.).

U njima telo zauzima centralno mesto, posredni položaj između ličnih izbora i spoljnog pristiska društva. Marina Marković jedan je od najistaknutijih glasova na regionalnoj umetničkoj sceni. NJen rad duboko je povezan sa prepoznavanjem, beleženjem i pokušajem dekonstrukcije društvenog pritiska kojem su izložene žene.

Rođena je u Beogradu 1983. godine a diplomirala je 2008. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu gde trenutno pohađa doktorske studije na katedri za Nove medije. Dobitnica je više značajnih nagrada poput Young Visual Artist Award odnosno Dimitrije Baśićević Mangelos za 2011. godinu i Nagrade za crtež koju dodeljuje Fondacija Vladimir Veličković za 2021. godinu.

Od 2018. godine kustosira umetnički program prostora DIM hub u Beogradu. Dela joj se nalaze u brojnim privatnim i javnim kolekcijama internacionalno. Kustoskinja njene izložbe “The Arrangement” u Savremenoj galeriji Subotica, koja će biti dostupna publici do 18. aprila je Nela Tonković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari