Tijana Dapčević i srpske dreg kraljice otvaraju Merlinka festival 1

U četvrtak 8. decembra u 21 čas počinje osmi Merlinka festival koji će sedam dana u Velikoj sali Doma omladine Beograda prikazati 57 filmova i dodeliti četiri nagrade.

Kao i prehodnih godina za svečano otvaranje spremljen je bogat muzički i kabare program. Nastupaju Tijana Dapčević i srpske dreg kraljice Dekadenca i Viva La Diva. Program će voditi Predrag Azdejković, osnivač i selektor festivala. Dok budu čekali da se otvore vrata Velike sale gosti festivala će uživati u hitovima grupe Dead or Alive i Peta Burnsa koji je preminuo krajem oktobra ove godine.

Uz podršku Doma omladine Beograda, Ministarstva kulture i umetnosti, Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Gete instituta, Francuskog instituta, Austrijskog kulturnog foruma, Ambasada Holandije, SAD, Španije i Izraela biće prikazano 57 filmova koji se na različite načine bave LGBT temama.

Ove godine, Merlinka festival će ugostiti austrijskog režisera Patrica Chihu koji će predstaviti svoj dokumentarni film „Braća noći“ koji prati grupu mladih Roma iz Bugarske koji se bave seksualnim radom u Beču i tim novcem izdržavaju svoje žene i porodice u Bugarskoj.

Iz Mađarske dolazi rediteljka Maria Takacs s ekipom dokumentarnog filma „Topli momci, hladna diktatura“ koji istražuje odnos nekadašnje komunističke diktature u Mađarskoj prema homoseksualcima i da li se situacija promenila danas kada je Mađarska deo Evropske unije.

Srpski reditelj Momir Milošević sa glumačkom ekipom predstaviće svoj film „Otvorena“ koji istražuje prijateljstvo između Sare i Alise koje se završava kada Sara biva iskrena o svojim seksualnim željama.

Festival će zatvoriti nemački reditelj Tor Iben koji će predstaviti svoj igrani film „Gde si krenuo, habibi?“ koji prati mladog Turčina koji živi u Berlinu i zaljubljuje se u heteroseksualnog Nemca, kriminalca i kečera. Ovo je drugi njegov film koji je prikazan na Merlinka festivalu. Prvi „Falometar“ prikazan je 2014. godine.

Merlinka festival ove godine po prvi put dodeljuje godišnju nagradu za najbolji igrani i dokumentarni film LGBT tematike koji su prikazani na srpskim festivalima u toku 2016. godine. Za nagrade je nominovano 15 igranih i 12 dokumentarnih filmova. Pored godišnjih festival će dodeliti nagradu za najbolji kratkih film u međunarodnoj i regionalnoj selekciji. Nagrade se dodeljuju na zatvaranju festivala u sredu 14. decembra 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari