Tragikomedija iliti predstava za jednu ženu 1Foto: Nataša Ilić

– Ako bi našu predstavu trebalo da opišemo u jednoj rečenici ona bi glasila: Stvaramo iluziju rušeći je i rušimo iluziju stvarajući je! – ukazano je povodom predstave “Balon“ po tekstu Mate Matišića, u režiji Monike Romić, koja će se ovog meseca na repertoaru UK Vuk naći 8. marta na Dan žena, i 27. marta na Dan pozorišta.

U predstavi igraju: Siniša Ubović, Milan Prljeta, Monika Romić i Vasilija Kozić.

– “Balonom” vodimo publiku na katarzičan put prepoznavanja, prihvatanja i promene a sve to kroz humor i scene, kojima letimo kroz različite žanrove. Slobodno možemo reći da je naša predstava višežanrovska igra – put glumca i njegove iluzije ali i stvarnog života i prihvatanja života i smrti – pojašnjeno je povodom predstave.

Istaknuto je i to da „predstava počinje jutrom i svakodnevnim čarkama između glumca i njegove mlađe trudne žene glumice. Dolazi im na vrata novi komšija i prekida ih s molbom da glumac pomogne njegovoj depresivnoj ženi, jer je ona njegova velika obožavateljka pa se nada da bi mogao da je razvedri bar malo. Nevoljno, glumac odlazi kod nje ali ipak počinje da joj improvizuje delove iz uloga kao i da prezentuje priču iz svog života koja je prilično isčašena. Ispostavi se da je taj glumčev performans vrlo interesantan ženi, koja sve vreme drži naduvani balon.

Glumac dobija vetar u krila i počinje da se dešava paralelna realnost, tj. pozorište samo za jednu gledateljku, u kome se prepliću razni likovi i neverovatne situacije ali s jasnom alegorijom savremenog društva i svega onoga što nam je realno i blisko“.

– Pisac vrlo vešto prelazi iz realnog u apstraktno, ali tako da se gledalac već u prvom trenutku potpuno privikne na obrt i prihvata igru glumaca kao saučesnik dogadjaja. Do kraja dolazi do katarze svih likova ali i publike, na ovom pozorišnom rolerkosteru – ukazano je povodom predstave.

Pojašnjeno je i to da je “Balon” „drama s dve glavne teme: tragedija gubitka deteta sa jedne strane kao stvarnost i priča o Glumcu, o njegovom identitetu, o tome za koga i zašto on uopšte igra svoju igru, kao paralelna stvarnost“.

– Preko vrste dramskog eksperimenta, pisac se bavi temom o svrsi umetnosti u današnjem društvu, upotrebi umetnika u socijalnom kontekstu s jedne strane, nasuprot određenih pojedinaca, koji uprkos svemu vole umetnost i veruju da im ona može pomoći na trenutak u begu od sopstvenog besmisla, beznađa i tuge – istaknuto je povodom predstave „Balon“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari