"Travnička hronika" najbolja predstava Petog pozorišnog festivala u Šapcu 1Foto: Šabačko pozorište

Zbog pandemije korona virusom Peti festival „Pozoršno proleće“ održan je sa polugodšnjim zakašnjem i u skraćenom obimu, sa četiri predstave u konkurenciji.

U sali je bilo dozvoljeno prisustvo 90 gledalaca, a kapacitet je tri puta veći. Selektor Zoran Karajić po ustaljenom principu odabrao je najbolje predstave u kalendarskoj godini. Ovoga puta čak tri predstave rađene su po motivima romanima klasika srpske književnosti. Žiri u sastavu Aleksandar Milosavljević, Olivera Milošević i

Jelena Stokuća za najbolju predstavu u celini proglasili su „Travničku hroniku“, po istoimenom romanu Ive Andrića, u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta u saradnji sa Somborskim pozorištem, i u režiji Nikite Milivojevića. Kako je obrazloženo, to je nagrada za celovit scenski utisak permanentnog košmara koji se ponavlja na prostorima koji proizvode mnogo više istorije nego što mogu da podnesu, i u kojem su glumački ansambl, maske, muzika, scenski pokret zaokružilu sliku mračne stvarnosti.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Jugu Đorđeviću za predstavu „Nečista krv“, u izvođenju Vranjskog pozorišta „Bora Stanković“. To je koncept zasnovan na nepravdi koju prvenstveno trpe žene, no u kojem su žrtve i muškarci. Nagrada „Ljubiša Jovanović“ za najbolju mušku ulogu dodeljena je Marku Markoviću u predstavi „Travnička hronika“, a Emina Elor nagrađena je za najbolju žensku ulogu u predastavi „Upotreba čoveka“, po romanu Aleksandra Tišme, i izvođenju Novog tvrđava teatra, Grad teatra Budva, East centra Sarajevo i Novosadskog pozorišta. Nagrađen je i ženski ansambl u predstavi “Nečista krv”, a Tijana Grumić nagrađena je za dramatizaciju ove predstave, kao i Andreja Radovanović za scenografiju.

Nagrada „Zalog za budućnost“ pripala je Ivanu Markoviću, u predstavi „Lepa Brena prodžekt“, Bitef teatra i Flajing Džiundžer iz Beograda i Šlahthaus Teatra Bern.

Festival se završava večeras predstavom „Dva vitez iz Verone“, koju u čast pobednika igra ansambl Šabačkog pozorišta. Inače, ove godine obeležava se 180 godina pozorišnog života u Šapcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari