Treća na "svetskom prvenstvu" grafike 1Foto: Nagrađena grafika "Za stolom"

Na Šestom međunarodnom trijenalu male grafike u Tokiju – nagrada žirija pripala je grafičarki i slikarki Snežani Petrović iz Novog Sada za rad u tehnici mecotinte „Za stolom“.

Trijanale je održano na japanskom Univerzitetu umetnosti u Tami u Tokiju, koji je i organizator ove manifestacije, a novosadska umetnica dobila je nagradu u konkurenciji 1.927 savremenih umetnika iz 94 zemlje iz celog sveta. Pored Snežane Petrović na Trijanalu u Tokiju učestvovala je i Nataša Vladisavljević, umetnica iz Smedereva.

– Međunarodno trijenale male grafike u Tokiju predstavlja svojevrsno „svetsko prvenstvo“ iz discipline umetničke grafike malog formata koje se održava svake tri godine u Japanu. Cilj Trijana je prikazivanje najnovijih svetskih savremenih grafičkih dostignuća i prikupljanja naučnih podataka o materijalima, tehnikama i izrazima u likovnoj grafici. Ovaj događaj je od svog osnivanja privukao veliku pažnju javnosti – objašnjava Snežana Petrović, koja je pored Velizara Krstića, laureata specijalne nagrade trijenale 2002, jedini umetnik iz Srbije koji je ikad nagrađen na ovom prestižnom takmičenju.

Žiri za dodelu nagrada, pod vođstvom glavnog ocenjivača Tatehata Akire, predsednika Univerziteta umetnosti u Tami i likovnog kritičara, od 1.927 prijavljenih radova odabrao je 324 rada iz 81 zemlje, među kojima je izabrao 19 nagrađenih otisaka. Gran pri pripao je korejskom umetniku Jihji Limu, dok drugo mesto dele umetnice Angelina Tsoumani iz Grčke i Erika Sugijama iz Japana. Pored Snežane Petrović, Nagradu žirija, treće po rangu priznanje, zaslužili su i Rui Liang (Kina), Katalin Kortman Jaraj (Nemačka), Lin Renhsin (Tajvan), Godelive Biesval (Belgija) i Juka Doutou (Japan). Žiri je dodelio i 10 muzejskih nagrada. Izložba selektovanih i nagrađenih radova sa 6. Tokijskog trijenala male grafike biće otvorena 27. oktobra u Muzeju Univerziteta umetnosti u Tami u Tokiju i japanska publika imaće priliku da je vidi do 2. decembra. Uručenje nagrada najavljeno je za 3. novembar.

Umetnica i pedagoškinja

Nagrađena Snežana Petrović rođena je 1977. u Novom Sadu. Diplomirala je i magistrirala na novosadskoj Akademiji umetnosti na odseku Grafika gde je i magistrirala 2008. godine iz oblasti umetničke grafike, a sad radi kao stručni saradnik. Doktorirala je na FLU u Beogradu. Do sada je učestvovala na više od 140 grupnih i realizovala 17 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je desetak nagrada i priznanja za svoj umetnički i pedagoški rad. Član je ULUS-a, ULUPUDS-a, SULUV-a i Međunarodnog društva mecotinte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari