Tri benda otkazala učešće na Nišvilu iz tehničkih razloga 1Foto: Nisville

Umesto Džoa Mersa Marlija (Jo Mersa Marley), unuka proslavljenog Boba Marlija (Bob Marley), 9. avgusta, druge večeri zvaničnog programa, na Nišvil džez festivalu nastupiće zanimljiv jamajčanski bend Israel Vibration and Roots Radics.

Organizatori festivala su saopštili da su Marli, kao i još dva učesnika zvaničnog programa otkazali učešće iz tehničkih razloga, i u poslednjem trenutku.

– Posle otkazivanja nastupa Marlija, , pa zatim i nemogućnosti angažovanja sastava Morgan Heritadž (Morgan Heritage), a onda i otkazivanja Horasa Endija (Horace Andy), i to posle potpisanog ugovora, što se sve dogodilo u prethodna tri dana, uspeli smo da, kao “četvrtu sreću”, i bukvalno u poslednjem trenutku, organizuje nastup Israel Vibration and Roots Radics. Taj bend je, međutim, spram rejtinga izvođača, mnogo više od “adekvatne zamene” za one koji su otkazali- saopštili su iz Nišvil tima.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević precizirao je za naš list da su nastupi otkazani iz tehničkih razloga- Marli je otkazao celu turneju, Endi je imao problem sa adekvatnim dolaznim letovima, a neki članovi Morgan Heritadža su imali problem sa vizama.

Ovo se nikada do sada nije dogodilo. Morali smo da promenimo agenciju koja je organizovala dolazak ovih umetnika, a koja je, inače, odlučna i takođe je zatečena tom situacijom. Ipak, u poslednjem trenutku, uz pomoć druge agencije, uspeli smo da obezbedimo iskusni bend Israel Vibration and Roots Radics, koji nastupa širom sveta, ima milionske preglede, a spada u najspecifičnije bendove koji su nastupili na našem festivalu- kaže Blagojević.

U Nišvil timu podsećaju da je Israel Vibration do sada objavila tridesetak studijskih albuma i četiri albuma sa koncerata, na kojima inače prave fantastičnu atmosferu. Posle tri albuma, od kojih su neki objavljeni u Americi i Velikoj Britaniji, početkom osamdesetih su prešli u SAD, gde je svako iz tog trija krenuo u solo vode. Već krajem osamdesetih ponovo se okupljaju, ojačani Roots Radics bendom.

Ovu rege grupu osnovali su Lascelle „Wiss“ Bulgin, Albert „Apple Gabriel“ Craig, i Cecil „Skelly“ Spence. Upoznali su se u dečjem rehabilitaciom centru jer su sva trojica bolovala od dečje paralize koju su dobili tokom epidemije koja je harala Jamajkom pedesetih. U početku su radili kao vokalni ansambl i izdržavali se nastupajući na ulici, ali su veoma brzo, tokom sedamdesetih, postali jedan od najuspešnijih reggae roots grupa na Jamajci. Nastupali su ka predgrupa reggae legendama, kakve su Dennis Brown, Inner Cirkle, Bob Marli…

Osim njih, večeras će u zvaničnom programu, na na Earth and Sky stejdžu,nastupiti Kristijan Skot (Christian Scott), iz SAD, Malina Moje (Malina Moye), takođe iz SAD, Marcin pater trio/Jakub Mizeracki (Poljska), internacionalni Sun Dew, kao i Desy live band (Bugarska).

Direktor Nišvila Blagojević prethodno je kazao da ovogodišnji festival ima do sada najači džez lajnap, pošto će se pred publikom naći najveći broj dobitnika nagrada Grammy i džezera koji su u nekom trenutku bili u svetskih Top 5.

Jubilarni, 25. Nišvil traje od 2. do 11. avgusta i koncipiran je kao “festival festivala”- sa 300 različitih programa, među kojima je 117 koncerata, 104 filma, 21 pozorišna predstava, poetske večeri i promocije knjiga, izložbe likovnih umetnika, festivalski segment posvećen stripu i drugi sadržaji. Na 20 scena u Niškoj tvrđavi i oko nje nastupa oko 1000 umetnika različitog profila.

Po tradiciji, svi programi su besplatni, izuzev koncerata na Earth and Sky stejdžu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari