Tri decenije emisije "Klasiku molim" 1

Radio Beograd je 2. decembra emitovanjem Vedijevog „Rekvijema“ započeo je osmu godinu direktnih prenosa iz Metropolit opere u Njujorku.

Novost je da ove godine te prenose samostalno realizuje Muzička redakcija Radio-Beograda Dva, koja stručnim komenatrima, intervjuima i različitim informacijama iz sveta opere želi da obogati muzički doživljaj tih operskih večeri.

Od 23 ponuđena operska dela u 87. sezoni direktnih radijskih prenosa iz Metropolitena Muzička redakcija Radio-Beograda Dva odabrala je sedam i direktno će ih prenositi jednom mesečno do 28. aprila – najavili su danas na konferenciji za novinare u Muzičkoj kući Metropolis glavni i odgovorni urednik Radio Beograd 2 Radoman Kanjevac, odgovorni urednik Muzičke redakcije ovog radija Bojana Žižić i muzički urednici Maja Čolović Vasić i Gorica Pilipović. Oni su rekli i da će poslednje nedelje u 2017. biti obeleženo i 30 godina kultne radio emisije „Klasiku molim“.

Kako se danas čulo, slušaoce Drugog programa Radio Beograda 16. decembra očekuje prenos nove produkcije Belinijeve opere „Norma“ u Metropolitenu, dok su 13. januara na duplom programu Maskanjijeva „Kavalerija Rustikana“ i Leonkavalovi „Pajaci“ u kojima će glavne role pevati francuski tenor Roberto Alanja, dok ulogu Alfija u „Kavaleriji“ nastupa srpski bariton Željko Lučić. Prenos Donicetojevog „Ljubavnog napitka“ najavljen je za 10. februar sa Priti Jende i Metjuom Polencanijem u glavnim ulogama. U martu su planirana dva prenosa iz NJujorka – Rosnijeva „Semiramida“ koja se posle četvrt veka vraća na scenu Meta 10. marta i Mocartova opera „Tako čine sve“ 31. marta. Sezona diretnih prenosa na Radio-Beogradu 2 završiće se prvim izvođenjem u Metropolitnenu opere „Pepeljuga“ Žila Masnea u kojoj glavnu ulogu peva mecoisopran Džoj Di Donato. Reč je matine predstavama, koje se u Metu daju od 13 sati.

Prema rečima Radomana Kanjevca, Radio-Beograd 2 iduće godine slavi 60 godina rada i tim povoodm 21. aprila specijalni gost emisije „Klasiku molim“, biće zvezda Metropolitena i drugih prestžnih operskih svetskih scena Željko Lučić. Slavljenička emisija „Klasiku molim“, kako je objasnila Gorica Pilipović, tokom tri decenije postojanja nije menjala koncepciju – reč je o stilski i žanrovski raznovrsnom ciklusu u kome slušaoci od ponedeljka do četvetka glasaju za top-listu koja se emituje petkom, ali je do sada ima 15 voditelja. To je jedini kontakt program ove radio stanice, ima više od 3.800 članova na Fejsbuku i od starta je, kako se danas čulo, „pomerio pogled na klasiku i slušanje kalsične muzike“.

U Radio Beogradu 2 ponosni su i na svoj novi program – prenose „Poetskih večeri “ iz Zadužbine Ilije M. Kolarca“ na kojima će 13. decembra gostovati Abdulah Sidran. Ova radio stanica će i u 2018. nastaviti da iz Beča prenosi tradicionalni Novogodišnji koncert 1. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari