Tri izložbe za kraj izlagačke sezone u KCB 1

Kulturni centar Beograda (KCB) otvara poslednje izdanje izložbi u 2021. godini sutra, u četvrtak 25. novembra sa početkom od 19.00 časova, najavljeno je iz ove institucije.

U Galeriji Artget otvara se izložba Arhiva Dragica Vukadinović – Lični radovi , na kojoj će biti predstavljeni fotografski, filmski i video radovi ove autorke.

Za koncept izložbe pobirinuli su se istoričarka umetnosti Slađana Petrović Varagić i istoričar umetnosti Miroslav Karić koji navode da je akcenat postavke na odlomcima iz arhive ličnih radova umetnice, koji su kompleksni i u formi i u sadržaju i mogućim interpretacijama imajući u vidu da su nastali u spletu različitih angažmana Dragice Vukadinović, kao istoričarke umetnosti, aktivne učesnice u ovdašnjim kulturno-umetničkim prilikama, posvećene arhivistkinje i autorke čija umetnička produkcija tek čeka dalja istraživanja i isorizaciju.

U Likovnoj galeriji biće predstavljeni crteži Predraga Damjanovića objedinijeni naslovom “Black Notebook” koji su izloženi u vidu velikih zidnih slika štampanih na samolepljivim folijama.

One na ovaj način simuliraju murale ili grafite praveći od galerijskog prostora ulicu – galerijski odgovor na street art.

U Galeriji Podroom u okviru izložbe “Leteća stanica za spašavanje (na popravci)” svoje radove će predstaviti Eva Kotjakova Dominik Lang, i Ana Žofi Langova.

U pozivu za ovu izložbu stoji da je leteća stanica za spašavanje različitog oblika i veličine , da se podešava i menja u skladu sa stanjem i potrebama.

“Kada je treba popraviti pozovu se deca. Ona je podjednako stvarna čak i kada spavamo, kreće se kroz vazduh kao i kroz vodu…” navodi se u poetičnom uputstvu koje bi posetioce trebalo da uvode u ambijent leteće stanice u koji se pretvara galerijski prostor Podroom-a i poziva ih da promisle o ljudskoj prirodi, društvenim odnosima i mogućnostima za njihovu „popravku“.

Eva Kotjatkova i Dominik Lang su dobitnici nagrade Kulturnog centra Beograda na 57. Oktobarskom salonu, koja podrazumeva realizaciju samostalne izložbe.

Sve tri izložbe biće dostupne publici do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari