Tri laureata nagrade “Stevan Sremac – Bal u Elemiru”, Dragici Stojanović prvo mesto   1Dragica Stojanović, Foto: G. Nonin

Žiri za dodelu Književne nagrade „Stevan Sremac”, kojim je predsedavao književnik Uglješa Šajtinac, za najbolja humoristično-satirična ostvarenja, doneo je odluku da nagradi Dragicu Stojanović, Stevicu Šepru Mihajlova i Pericu Markova. Nagrade će im biti uručene u petak, 1. jula u Elemiru.

Konkurs za Nagradu je realizovan u saradnji Mesne zajednice Elemir i Banatskog kulturnog centra u okviru manifestacije „Sremčevi dani – Bal u Elemiru 2022”. Žiri je radio u sastavu: Uglješa Šajtinac – predsednik, Srđan V. Tešin i Jelena Blanuša.

Žiri nagrade „Stevan Sremac – Bal u Elemiru”, doneo je jednoglasnu odluku da prvu nagradu dodeli književnici Dragici Stojanović iz Zrenjanina za ciklus pesama „Živela sam kao miši”.

“Pesme Dragice Stojanović iz ciklusa „Živela sam kao Amiši” donose kratke fragmente iz svakodnevice koji se prepliću sa nadrealnim slikama bogate simbolike. Premda lirskom subjektu ove slike služe kao emocionalni otklon od stvarnosti, rukopis obiluje emocionalnošću koja se izražava neizravno i u svojoj konačnoj formi – formi prihvatanja i vrednovanja života uprkos nepovoljnim okolnostima. Posebnu vrednost ovom ciklusu daju satiričke i humorističke reference, kao i ukazivanje na nepovoljan položaj žene u društvu”, navodi se u saopštenju žirija.

Druga nagrada pripala je autoru iz Elemira Stevici Šepri Mihajlovu za kolekciju fragmetarnih priča „D Studžis i punjene tikvice”. Žiri smatra da je “Mihajlov napravio urnebesne ispovesti u svega nekoliko rečenica, te da je njegova proza pankerska i autsajderska, surova i sirova, takva da ne štedi ni sebe ni druge”.

Treću nagradu je osvojio Perica Markov iz Zrenjanina za satiričnu poemu „E moj mister skorašnji” koju je žiri okarakterisao kao “oštru i zajedljivu satiričnu poemu koja ismeva tipični karakter političara konformiste koji se kameleonski pojavljuje u svim oblicima i svim vremenima otkad je sveta i veka”.

Žiri je odlučio da pohvali priče „Skroz okolo” Ilije Bakića, „Mala poema o bezdušnosti” Milana Micića i „Bašta boje duše” Šimona A. Đarmatija.

Nagrade će laureatima biti uručene u petak, 1. jula od 19 časova u Mesnoj zajednici u Elemiru. Iste večeri, pored dodele nagrada, održaće se i književno veče – portret pesnika Miroslava Aleksića. Na književnoj večeri učestvuju autor, Milana Poučki i Radovan Vlahović.

Tri laureata nagrade “Stevan Sremac – Bal u Elemiru”, Dragici Stojanović prvo mesto   2
Izabrana dela Bogdana Čiplića, Foto: KCVMC

Drugog dana manifestacije, u subotu, 2 jula, od 18 časova održaće se promocija Izabranih dela Bogdana Čiplića, u izdanju Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ i Banatskog kulturnog centra. Na promociji učestvuju: Milana Poučki, Viktor Škorić i Radovan Vlahović.

Nakon promocije biće otvorena i izložba sa kolonije karikature koja se tradicionalno održava u čast Stevana Sremca.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.