Trideset tri fotografije patrijarha Pavla 1

U Domu kulture u Čačku u subotu, 2. novembra, trebalo bi da bude otvorena izložba fotografija Hadži Marka Vujičića pod nazivom „Trideset tri portreta patrijarha Pavla“.

Ovom postavkom, koju će otvoriti profesorka književnosti Ana Ranđić, završavaju se ovogodišnji, drugi po redu „Dani patrijarha Pavla“.

Hadži Marko Vujičić (1980) je Beograđanin sa diplomom Bogoslovskog fakulteta i dugogodišnjim stažom foto-reportera i urednika fotografije u Pravoslavlju, listu Srpske patrijaršije. Sarađuje i u drugim crkvenim i svetovnim glasilima. Umetničkom fotografijom bavi se od 2000. godine. Samostalno je izlagao u Beogradu, Pragu, manastiru Krka, Čačku, Krupnju, Mladenovcu…

Dobitnik je velikog broja priznanja. Član je Međunarodne asocijacije novinara i Udruženja novinara Srbije. Predavao je veronauku u mladenovačkim osnovnim i srednjim školama. Zahvaljujući angažmanu u Srpskoj patrijaršiji patrijarha Pavla pratio je kao foto-reporter u mnogim situacijama, u kojima su nastale i neke od fotografija koje će biti izložene u Čačku.

Ovogodišnji, drugi po redu „Dani patrijarha Pavla“ počeli su 27. septembra u manastiru Blagoveštenje. Manifestacija povezuje Čačak, Kućance – rodno mesto patrijarha Pavla, Prizren, Nikšić i Gacko. Organizator je Grad Čačak.

Ove godine 15. novembra navršiće se 10 godina od upokojenja patrijarha Pavla, koji je kao 44. poglavar SPC na tronu Svetog Save bio od 1990. do 2009. godine.

NJegovih 19 godina patrijaraške službe mnogi smatraju najtežim periodom u modernoj istoriji Srbije jer su se poklopile sa krvavim raspadom bivše SFR Jugoslavije, progonom Srba iz Hrvatske, NATO bombardovanjem RS i SR Jugoslavije, uvođenjem protektorata UN na Kosovu i Metohiji, pod kojim je iz južne srpske pokrajine prognano više od 250 hiljade Srba, stradalo – do temelja uništeno ili oskrnavljeno više od 150 pravoslavnih crkva i manastira, od kojih su mnogi srednjovekovne starosti, razorena srpska groblja.

Uprkos teškim godinama episkopske službe na KiM i u Raškoj, a potom i patrijaraškog staža, pokojni patrijarh Pavle zbog autoriteta i ličnog svedočenja vere bio je jedan od najomiljenijih crkvenih poglavara među vernicima SPC.

„Lik koji je patrijarh Pavle pronosio ovozemaljskim putevima bio je satkan od svetlosti, pa ona jasno odnosi prevagu nad senkama i na trideset tri njegova portreta nastala u radionici duše Hadži Marka Vujičića. Tako se ove trideset tri fotografije, brojem simbolično veže za godine Hristovog stradanja i pobede nad smrću, metaforično rečeno, približavaju ikoni, podsećajući nas na zadatak koji je patrijarh Pavle pred nas postavio, da ‘budemo ljudi’ – ne koji jesmo, nego najbolji koji možemo biti“, ističe u katalogu izložbe Ana Ranđić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari