Velikom paradom sinoć je zatvorena četvrta Nušićijada, koja je pod sloganom „180 godina čaršijanja i pismene varoši“ od 29. avgusta održana u Ivanjici. Tokom festivala vlast u Ivanjici bila je u rukama Branislava Nušića (glumac Milan Milosavljević), koji je u varoši „ukinuo nervozu, besparicu, sekiraciju i fajront u kafanama, a zaveo trodnevni režim veselja i zabave uz jaku dozu kulture“. Cela varoš postala je pozornica na kojoj se odvijao program ovog festivala.


I ovogodišnja Nušićijada bila je festival satkan od muzičkih koncerata, pozorišnih predstava, sportskih događaja, izložbi, filmskih projekcija, začinjen paradom kostimiranih građana i revijom starovaroških i modernih kostima iz Nušićevih komada. Nušićijada je ove godine održana u znaku dva jubileja – 180 godina od osnivanja varoši i isto toliko od nastanka prve ivanjičke škole. U tu čast organizovane su tribine, izložbe.

Poslednjeg dana festivala u restoranu „Dubrava“ dodeljena je nagrada za najbolju satiričnu priču Danijelu Aprou za njegov roman u nastajanju „Igra sfernih oblika“. Žiri u sastavu: Zoran Panović, Petar Arbutina, Nemanja Glintić i Milena Jakovljević, drugu nagradu je dodelio Dušanu Varićaku za njegovu priču „Reč razdora“, a treće mesto je osvojila priča „Monstruozitet“Stevan Šarčević. Tokom dana održana je i tribina pod nazivom „180 godina čaršijanja“, a uveče je u Domu kulture odigrana predstava „Ujež“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Subota je, pre svega, bila posvećena ivanjičkoj varoši, pa je u galeriji Doma kulture bila otvorena izložba „180 godina ivanjičke varoši“, a o tajnama istorije gradova i varoši, u kafani „Pod trešnjom“ razgovarali su: Svetislav Basara, Zoran Panović i Petar Arbutina. Na sceni „Okruglo pa na ćoše“ Gorica Popović je izvela monodrama „Gospođa Milihbrot“, a na velikoj sceni Doma kulture održano je besedničko veče „Nušić i reč“. Subota veče bilo je posvećeno varoškom boemu, Tomi Zdravkoviću, u čiju su čast nastupili Dobrivoje Topalović, Merima Njegomir, Danka Stojiljković i Snežana Đurišić.

Nekadašnji festival Jugoslovenske filmske komedije obnovljen je posle skoro četiri decenije u Ivanjici i dobio je sasvim novu formu, prilagođenu našem vremenu. Ove godine na festivalu je otvorena i dečija scena, na kojoj su pored dečijih predstava, bile organizovane i radionice dečijih prava, origamija, lepog ponašanja i reciklaže.

Organizatori „Nušićijade“ su udruženje građana „Kudes“, opština Ivanjica, Turistička organizacija i Dom kulture Ivanjice. Pokrovitelji festivala su ministarstva kulture i finansija i privrede, Turistička organizacija Srbije i „Euprogres“ – program evropskog partnerstva sa opštinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari