Trusne priče „Srećnih dana“ Srđana Vučinića na tribini Srpskog književnog društva 1Foto: Aleksandra Ćuk

Razgovor o novoj knjizi Srđana Vučinića, esejiste, dramskog pisca i umetničkog direktora Festivala autorskog filma pod naslovom „Srećni dani“ koju je objavila Književna radionica Rašić biće održan u okviru Tribinskog programa Srpskog književnog društva (Francuska7) u četvrtak, 4. aprila od 20 sati.

Razgovor će voditi Dejan Simonović, a u njemu učestvuju Ljubica Arsić, Dragana Vukićević i autor. Kako se navodi u pozivu na ovaj događaj „Srećni dani“ su trusne priče u kojima poetički potres pretumbava, ukršta, prepliće lomi stapa i rastapa vremena prostore, iskustva emocije, sećanja, egzistencije

Gotovo sve priče u ovoj knjizi vezuje fenomen uspomena: one govore o prohujalim vremenima, mrtvim osobama, strastima, košmarima i himerama.

Uspomene su ono ništa na kojem suvereno stoji naše biće; ništa koje nam daje osećaj smisla i identitet, uporno nas uveravajući kako imamo sigurno, toplo uporište u provaliji kojom propadamo.

Srđan Vučinić (Beograd, 1970) je objavio veliki broj tekstova o filmu i književnosti, kao i knjige eseja Kraljevstva i izgnanstva (Stubovi kulture, 2002), Rađanje kentaura (Arhipelag, 2009), Crno u koloru: crni humor u srpskom filmu (koautor sa Vladanom Matijevićem (Službeni glasnik, 2010) Portreti: 24 sličice u sekundi (Filmski centar Srbije, 2018)

Objavio je i knjige fikcije Nezajaz: drame i druge priče (Književno društvo Hiperboreja, 2013) i Muzej Havaji (Službeni glasnik, 2015). Na Radio Beogradu izvedene su mu drame o Dragutinu Iliću, princu Đorđu Karađorđeviću i Milošu Crnjanskom. Dobitnik je stipendije „Borislav Pekić” (2009, za sinopsis drame Nezajaz). Od 2001. umetnički savetnik, od 2012. umetnički direktor Festivala autorskog filma. Član je redakcije Beogradskog književnog časopisa; član UFUS-a i SKD-a.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari