Turneja "Slobodne zone" u Šapcu: Pet igranih i dokumentarnih filmova 1Kulturni centar Šabac Foto: sajt KC /Danas

U okviru 16. turneje Filmskog festivala “Slobodna zona”, koji se u Šapcu održava od 13 – 17. juna, publika će u bašti Kultrnog centra, imati priliku da pogleda pet igranih i dokumentarnih filmova.

Festival otvara ostvarenje “Bez kajanja”, u ponedeljak 13. juna, i donosi priču o holandskim vojnicima na mirovnoj misiji na Bliskom Istoku, čije će živote zauvek promeniti susret sa lokalnim dečakom čiju su kozu slučajno ubili.

Dokumentarni film “Najlepši dečak na svetu” je priča o Bjornu Andresenu koga Lukino Viskonti bira da glumi Tađa u njegovom filmu “Smrt u Veneciji” i proglašava ga personifikacijom lepote.

Turneja "Slobodne zone" u Šapcu: Pet igranih i dokumentarnih filmova 2Na programu festivala je u utorak, 14. juna.

Već sutradan, publika će imati priliku da bolje upozna Gretu Turnberg, kroz film “Ja sam Greta”, trenutno najpoznatiju ekološku aktivistkinju na svetu.

U četvrtak, 16. juna, na programu je filmska priča “Zabavi je došao kraj”, o licu i naličju frilensera koji zarađuju pružajući usluge na Uberu, Amazonu i drugim velikim platfomrama. Reč je o savremenom dokumentaracu koji se bavi nepostojećim radničkim pravima.

U okviru Turneje, mlađa publika, ali i starija, u petak 17. juna, moći će da pogleda film“Moj tata hot dog”, o ćerki koja je svom ocu podrška na putu promene karijere na koji je krenuo, dok ga svi drugi osuđuju.

Sve projekcijekcije počinju u 20,30 časova, ulaz je slobodan.

Ideja “Turneje Slobodne zone” jeste decentralizacija kulture i želja da se filmski sadržaj učini dostupnim publici u gradovima i manjim mestima širom Srbije, u kojima možda ni ne postoje bioskopi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari