U Ateljeu 212 Kalini Kovačević svečano uručena nagrada "Ružica Sokić": Za mene je ovo veliki dan i velika čast 1Foto promo / Narodno pozorište u Beogradu

Prestižna nagrada „Ružica Sokić“ za najbolju ulogu u sezoni, koja se od 2014. godine tradicionalno dodeljuje 14. decembra, na dan rođenja naše legendarne glumice, na ceremoniji u Ateljeu 212 svečano je uručena Kalini Kovačević.

Ona je ovo priznanje dobila za glumačko umeće ostvareno u dve predstave u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, njene matične kuće – za ulogu Julije Kavran u drami „Godine vrana“, u režiji Siniše Kovačevića, i Elen, u pozorišnoj verziji kultnog Tolstojevog romana „Rat i mir“, u režiji Borisa Liješevića.

U ime Fondacije „Ružica Sokić“, nagradu joj je uručila glumica Vesna Stanković.

– Za mene je ovo veliki dan, zahvalna sam svima koji su smatrali da zaslužujem ovo visoko priznanje, i hvala Fondaciji „Ružica Sokić“ što neguje ime čuvene glumice, čuva ga od zaborava i prenosi na mlađe generacije ljubav koju je pružala na sceni i u životu – izjavila je Kalina Kovačević, dodajući da je Ružicu lično poznavala.

– Time mi je još veća čast što sam laureatkinja ove nagrade. Igrala sam s Ružicom na sceni i mogla sam dosta da naučim od nje. Jedan od njenih saveta je bio da čuvam dete u sebi, i posle toga u meni se pojavila glumačka zrelost koju kruniše ova nagrada. Drugi savet je bio da delim radost sa publikom – istakla je Kovačević, podsetivši da se priznanje koje dodeljuje Fondacija „Ružica Sokić“ dobija na predlog kolega.

– Nema ništa lepše nego kad kolege vreduju tvoj rad, kad te tvoj esnaf voli. A ja nisam od glumica koje pripremaju uloge nagrada radi, ali im se ipak jako radujem, jer svaki glumac kada prođe sezona igranja i krenu nagrade pomisli da bi bilo lepo da ih dobije.

Kalina Kovačević izabrana je većinom glasova više od dvadeset uglednih ličnosti iz sveta teatra i filma, koje su članovi Fondacije „Ružica Sokić” pozvali da predlože mlade perspektivne dramske umetnike ili studente pozorišne, filmske i drugih srodnih umetnosti za priznanje za najbolju ulogu ostvarenu u sezoni 2021/ 2022, a nagrada se sastoji od Povelje i novčanog iznosa od 70 hiljada dinara.

Prethodne laureatkinje ove nagrade su Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Milica Gojković i Jovana Stojiljković, a Specijalno priznanje 2016. dobila je Jelena Blagojević.

Ružice Sokić je preminula 19. decembra 2013. godine, svojom umetnošću glume obeležila je jugoslovenski film i pozorište, a Atelje 212 je kuća u kojoj je provela svoj radni vek i ostvarila antoogijske uloge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari