U Ateljeu 212 započele probe za predstavu "Revolt" po drami slavne Alis Berč, koja poziva na žensku pobunu 1Foto promo Anđa Brstina/Atelje 212

Na Velikoj sceni Ateljea 212 „Mira Trailović“ premijerno ćemo gledati predstavu „Revolt“ u režiji Jovane Tomić, po drami slavne britanske spisateljice Alis Berč „Pobuni se. Rekla je. Opet se pobuni“, za koju su upravo započele probe. Tekst jedne od najangažovanijih autorki prevela je Radmila Radovanović, a autorsku ekipu, pored rediteljke, čine i dramaturg Dimitrije Kokanov, […]

Na Velikoj sceni Ateljea 212 „Mira Trailović“ premijerno ćemo gledati predstavu „Revolt“ u režiji Jovane Tomić, po drami slavne britanske spisateljice Alis Berč „Pobuni se. Rekla je. Opet se pobuni“, za koju su upravo započele probe.

Tekst jedne od najangažovanijih autorki prevela je Radmila Radovanović, a autorsku ekipu, pored rediteljke, čine i dramaturg Dimitrije Kokanov, glumci Jovana Stojiljković, Tamara Dragičević, Ana Mandić, Uroš Jakovljević i Alseksandar Vučković.

Tu su i koreograf Igor Koruga, kostimografkinja Selena Orb, scenografkinja Jasmina Holbus i kompozitor Luka Mejdžor.
Kako je objavio Atelje 212, predstava „Revolt“ nastaje prema tekstu u kojem se čuvena spisateljica ogledno bavi istraživanje položaja žene u pozorištu i jeziku u patrijarhatu.

Pobuna na koju tekst poziva jeste akcija redefinisanja i stalnog preispitivanja tog mesta na koje je žena društveno nehotice stavljena. Kroz niz duhovitih scena Alis Berč nudi obrte u polju prepoznatljivih situacija muško-ženskih odnosa.

Alis Berč je jedna od najznačajnijih predstavnica savremene britanske drame dvadeset i prvog veka. Ovo će biti prvo izvođenje nekog njenog komada na našim prostorima i na našem jeziku.

Alis Berč je dobitnica značajnih pozorišnih nagrada. Za tekst „Pobuni se. Rekla je. Opet se pobuni.“ Dobila je nagradu Džoržd Divajn (George Devine) za najperspektivnijeg novog dramskog pisca/spisateljicu; za komad „Anatomija samoubistva“ nagrađena je rediteljka Suzan Smith Belkburn nagradom.

Česta je saradnica poznate rediteljke Kejti Mičel, koja je i režirala praizvedbe pojedinih njenih komada. Za predstave Kejti Mičel dramatizovala je poznate romane kao što su „Orlando“ Virdžinije Vulf i tirlogija „Obris“ Rejčel Kask.
Berč je poznata i kao televizijska i filmska scenaristkinja. Autorka je scenarija za hit serijale „Normalni ljudi“ i „Razgovori sa prijateljima“, koji su nastali prema istoimenim romanima irske autorke Sali Runi, i jedna je od scenaristkinja za popularnu HBO seriju „Naslednici“.

 

„Revolt“ će biti treća režija Jovane Tomić u Ateljeu 212 (posle „Biderman i piromani“ i „Urnebesna tama“), a ovom predstavom jedna od najistaknutijih rediteljki svoje generacije debitovaće na Velikoj sceni „Mira Trailović“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari