U četvrtak se otvara izložba Zorana Matića 1

Izložba Slike i crteži, akademskog slikara i likovnog pedagoga Zorana Matića (1960 – 2004) biće otvorena u četvrtak, 8. septembra u 19 časova, u Gradskoj galeriji Užice.

Postavka se priređuju u okviru programa „Oni koje ne zaboravljamo“ koji je, pre nekoliko godina, osmislila ta galerija, kako bi podsećala na ugledne umetnike iz užičkog kraja, koji su preminuli, a koji su ostavili veliki trag u užičkoj i srpskoj umetnosti. Zoran Matić je bio prepoznatljiv prvenstveno kao sjajan crtač, koje je najčešće radio olovkom ili olovkom u boji, ali i kao uspešan likovni pedagog.

– Uvek sam govorio: umetnost je stvarnija od stvarnosti. Samo na prvi pogled (i samo neupućenom) izgleda da je Matićeva opsesija erotika. Crta Matić aktove, nema spora, ali iza minuciozno izvedenog erosa, iza ženskih oblina, istog momenta se pomalja i njegov brat Tanatos. Slično kao na slikama Frensisa Bejkona, lepota je podložna aberacijama; na izvestan način Matić iscrtava budući erozivni uticaj vremena. Bez sumnje, on je vedri pesimista. Možda i hedonista. Ali ni jednog momenta ne zaboravlja na klicu Adamovog sagrešenja. Raspadanja, trošenje, propast, sve je to možda upečatljivije na njegovim crtežima nego na radovima umetnika kojima je to opsesija i ključni motiv, zapisao je Svetislav Basara, povodom retrospektivne izložbe Zorana Matića u užičkoj galeriji 2015. godine.

Zoran Matić je rođen 1960. godine u Srebrenici i živeo je u Bajinoj Bašti, gde je preminuo 2004. godine. Završio je Školu za primenjenu umetnost u Novom Sadu 1979. godine. Diplomirao je 1985. godine i kasnije magistrirao slikarstvo na novosadskoj Akademiji umetnosti, u klasi Milana Blanuše. Bio je profesor u Umetničkoj školi u Užicu i izabrani asistent-pripravnik na užičkom Učiteljskom fakultetu. Izlagao je na desetak samostalnih i učestvovao na više od četrdeset grupnih izložbi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari