U februaru bez v.d. stanja 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

“Sva v.d. stanja u instutucijama kulture biće okončana do kraja novembra raspisivanjem konkursa za njihove direktore. Izuzetak je samo Muzej savremene umetnosti u Beogradu zbog radova na rekonstrukciji koji se privode kraju.

U februaru 2017. ustanove kulture neće biti u v. d. stanju”, najavio je danas ministar za kulturu i informisanje Vlade Srbije Vladan Vukosavljević, predstavljajući novi sastav Upravnog odbora Narodnog pozorišta u Beogradu.

On je istako da je „Ministarstvu kulture izuzetno stalo do efikasnog i uspešnog rada Narodnog pozorišta, kome je za to potreban jak Upravni odbor“.

– Mi mislimo da to ovaj sastav uza kog stoje stručnost, radne biografije i posao koji su dosad obavljali. NP i sad – bez Upravnog odbora i u v.d. stanju, dobro radi, ali ono mora da radi odlično – da postane obrazac dobrog poslovanja u ustanovama kulture – objasnio je Vukosavljević na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture i informisanja.

Prema njegodim rečima, pre raspisivanja javnog konkursa za upravnika NP biće izvršene „nužne izmene Statuta“ ove kuće, koji treba da se uskladi sa Zakonom o kulturi.

– Naš cilj je da uvedemo NP u pravni okvir i ukinemo v.d. stanje. Mi smo telo koje treba da podvuče crtu i ne prejudicira rešenje. Radimo pozitivno, bez balasta prošlosti. Nismo došli da ognjem i mačem kažnjavamo, niko nije ni na beloj, ni na crnoj listi. Sve opcije su otvorene, svako lice koje ispunjava uslove konkursa može da se prijavi. Želimo da dobijemo najboljeg menadžera za NP – poručio je predsednik novog UO Aleksandar Gatalica, uz napomenu da „neće dozvoliti nikakav pritisak na ovo telo“.

Na pitanje novinara da li upravnik NP treba da poseduje još neke kvalitete osim menadžerskih, imajući u vidi i da je i Ministarstvo kulture u prethodnom sazivu proklamovalo razdvajanje estrade od kulture, Gatalica je odgovorio da prvi čovek NP mora da poseduje „spoj upravljačkih sposobnosti i poznavanje prirode pozorišne umetnosti“. Gatalica je rekao i da UO još nije odlučivao o kriterijumima za izbor novog upravnika NP. Ovaj odbor je do 30. novembra zakazao tri sednice.

Vlada Srbije na predlog Ministarstva kulture i informisanja 9. novembra imenovala je za članove novog UO NP: pisca Aleksandra Gatalicu, bivšeg ministra kulture u Vladi Srbije, pisca, kolekcionara i vlasnika poznate stare beogradske poslastičarnice Bratislava Petkovića, glumca Svetislava Goncića, direktora za marketing i razvoj Telekoma Ljubinku Zarubicu, direktora Pravosudne akademije Nenada Vujića, soliste Opere i Baleta NP Ivanu Krstonošić Raović i Smiljanu Stokić. Prethodni UO NP podneo je kolektivnu ostavku u martu 2016. zato što, kako je tada saopšteno, „novi upravnik Narodnog pozorišta nije imenovan ni posle godinu dana od okončanog konkursa za upravnika i dostavljenog predloga Vladi Srbije“. Tada je na osnovu konkursa za upravnika NP predložen jedan od ranjih čelnika ove umetničke kuće reditelj Božidar Đurović. Aktuelnom v.d. upravnika dirigentu Dejanu Saviću mandat je u oktobru 2014. godine.

Upitan da li će i ko odgovarati za nezakonito dugo v.d. stanje u NP, u čemu je učestvovala i Vlada Srbije, ministar Vukosavljević naglasio je da se „niko neće baviti odgovornošću, jer predstoje velike obeveze i sada se gleda napred“. Vukosavljević je kategoričan da „nasleđe prošlosti i prazni hodovi nisu predmet intersovanja“ njegovog resora.

Kao na Nušićijadi

Pre predstavljanja novog UO NP, članovima ovog tela i novinarima obratio se ministrov „specijalni gost“ – Milan Milosavljević, glumac Pozorišta na Terazijama, koji već sedam godina na Nušićijadi u Ivanjici igra Branislava Nušića, velikog srpskog komediografa i jednog od upravnika NP. U Nušićevom kostimu Milosavljević apelovao na članove novog UO da „ne nose maske dok obavljaju ovaj posao, nego da denesu boljiitak NP“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari