U jubilarnoj godini Narodnog pozorišta domaća dela i izvođači 1

Operskim gala koncertom 30. juna na Velikoj sceni Narodno pozorište u Beogradu završiće 149. sezonu u kojoj je, prema rečima njenog upravnika Dejana Savića, imalo 11 dramskih, operskih i baletskih premijera i premijernih obnova, odigralo više od 450 predstava koje je videlo oko 150 hiljada posetilaca.

Pored prvaka i solista Beogradske opere na završnom koncertu, kao specijalni gosti, nastupiće violinista Jovan Kolundžija, sopran iz Italije Donata d’Anunco Lombardi i rumunski tenor Stefan Ignat. Na programu su popularne arije i dueti iz poznatih opera. Za dirigentskim pultom smenjivaće se Dejan Savić, Zorica Mitev Vojnović, Đorđe Stanković, Đorđe Pavlović, Stefan Zekić i Natalija Mićić. Reditelj je Ivana Dragutinović Maričić.

– Narodno pozorište je u ovoj sezoni ispunio sve umetničke i finansijske obveze – sve što je država finansirala. Naši računi su u plusu, što nije mala stvar za jednu ustanovu kulture – rekao je Dejan Savić na poslednjoj konferenciji za novinare u 149. sezoni.

On je posebno pohvalio i Muzej NP, koji je postao obavezna destinacija u svim turističkim obilascima Beograda. Prema njegovim rečima, u NP trenutno ima više od 40 upražnjenih mesta i sad se čeka samo na ukidanje zabrane zapošljavanja koje će omogućiti potrebnu popunu ansambala i drugih sektora .

– Predstojeća 150. sezona biće oduživanje duga domaćim stvaraocima. Radićemo dela domaćih autora – klasičnih i savremenih pisaca i kompozitora, koje će realizovati domaći stvaraoci – najavio je Savić, koji je kao deo premijernog repertoara u novoj sezoni naveo opere Petra Konjovića „Koštana i „Otadžbina“.

U 150. sezoni Savić očekuje i početak radova na na novoj dvorani NP, koja će biti preko puta stare.

„Pop Ćira i pop Spira“ u Budimpešti

Komična opera „Pop Ćira i pop Spira“, koja je premijerno izvedena krajem marta u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, 2. jula gostuje na Međunarodnom festivalu ARMEL u Budimpešti. ARMEL festival je takmičarskog karaktera i ove godine u konkurenciji su pet operskih produkcija, kao i solisti koji učestvuju u njima. Rumunski tenor Antonel Boldan, koji u „Pop Ćiri i pop Spiri“ gostuje u ulozi Pere Tocilova, takmičiće se kao solista, saopšteno je iz SNP. Ovu prvu opersku verziju popularnog romana Stevana Sremca režirala je Ivana Dragutinović Maričić, operski reditelj NP. Muziku je napisao akademik Dejan Despić. Stihovani libreto Vesna Miladinović po predlošku Dejana Miladinovića. Dirigent je Željka Milanović. Drama SNP gostuje naredne nedelje u Osjeku i Kraljevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari