U Jugoslovenskoj kinoteci održan panel u organizaciji Mreže kinoprikazivača Srbije: Domaći film mora da bude vidljiviji 1Foto promo Filmski centar Srbije

Koji su ključni izazovi sa kojima se susreće naša filmska industrija, kakve su perspektive za razvoj kinematografije, finansiranje projekata, distribuciju i promociju domaćih filmova, kako unaprediti poslovanja i stimulisati prikazivače u podršci domaćem filmskom stvaralaštvu, deo je tema o kojima se govorilo na panelu koji je organizovala Mreža kinoprikazivača Srbije u saradnji sa Filmskim centrom Srbije.

Jedan od ciljeva panela „Filmska industrija/kinematografija u 21. veku: Razvoj, perspektive, izazovi i novi trendovi“, kako je istaknuto pre dva dana u Sali “Makavejev” Jugoslovenske kinoteke, je da se domaći film učini vidljivijim, i da se pokrenu inicijative za razvoj nove publike i povećanje gledanost u bioskopima.

Moderator razgovora bio je Dragan Jovićević, filmski teoretičar, kritičar i novinar NIN-a, a o ovoj temi su govorili Gordan Matić, direktor FCS, Igor Stanković, direktor MegaCom Filma; Boban Stefanović, predsednik UO MKS, Milan Stojanović, producent.

Učesnici panela su bili i Dragan Jović, direktor Leskovačkog internacionalog festivala filmske režije (LIFFE), Dejan Dabić,  urednik Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu, umetnički direktor Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma i selektor Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu, i Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra “Mija Aleksić” Gornji Milanovac.

Kako je zaključeno, tehnološki izazovi, suočavanje sa smanjenjem broja publike u bioskopima, promene navika gledalaca, filmska piraterija, finasiranje, samo su neki od izazova savremenog srpskog filma. To su izazovi koji mogu biti prepreke, ali i prilika za inovacije i razvoj novih poslovnih modela.

– Kovid kriza je iza nas, i mi kao mali prikazivači primetili smo da su se navike gledalaca promenile, da imamo možda malo manji broj publike u bioskopima – ocenio je Boban Stefanović, predsednik Upravnog odbora Mreže kinoprikazivača Srbije.

– Ideja nam je bila da okupimo celu filmsku industriju, od producenata, distributera do prikazivača, da pronađemo načine kako da u budućnosti učinimo domaći film vidljivijim, da možda pokrenemo neke nove inicijative za razvoj publike, da svi zajedno jednostavno razgovaramo. Odatle može doći dosta dobrih ideja koje ćemo, nadam se, realizovati u budućnosti – istakao je Stefanović.

Prema rečima Gordana Matića, važan deo svake kinematografije su prikazivači.

– Ovakve skupove vidim kao neku vrstu razmene mišljenja i razvoja strategije, upravo za pospešivanje gledalaca. Filmovi koje finansira FCS dolaze pred publiku koja je glavni, merodavni činilac svake kinematografije. Mreža kinoprikazivača u poslednje četiri godine već značajno utiče na gledanost, pre svega domaćeg filma – rekao je Matić.

U ovoj celini teme su bile i strategije za uspešnu produkciju, distibuciju i prikazivanje domaćih filmova, kao i njihova promocija, domaće i međunarodno tržište, festivali, korišćenje digitalnih platformi…

Na temu perspektiva, razvoja kinematografije i novih izazova, govorili su, između ostalih, Tijana Despotović, savetnik za filmsku umetnost i audio-vizuelno stvaralaštvo u Sektoru za savremeno stvaralaštvo Ministarstva kulture, Sonja Damjanović, zamenica predsednika Upravnog odbora FCS.

U ovom segmentu panela bilo je reči o trenutnoj analizi, izazovima i mogućnostima za dalji razvoj, modelima finansiranja i konkursima, a prikazani su i trejleri domaćih filmova koji ulaze u distubuciju u narednom periodu.

O obrazovanju i razvoju talenata u kinematografiji, obrazovanju za deficitarna zanimanja u organizaciji FCS i Fakulteta dramskih umetnosti, obukama i podršci mladim filmskim stvaraocima, pored Gordana Matića i Bobana Stefanovića govorio je Saša Sailović, predstavnik FDU u Beogradu,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari