U Kosjeriću, satiri s poštovanjem 1Foto: J. Jovanović

Dodelom nagrada za najbolju satiričnu priču i aforizam, najbolji dečiji aforizam i demo-bend u Kosjeriću su zatvoreni „Dani Petra Lazića“.

Festival je organizovan drugu godinu zaredom u znak sećanja na novinara, satiričara, književnika i zamenika glavnog urednika Beograda 202 koji je preminuo septembra 2017. godine.

Na prvom konkursu za satiričnu priču „Petar Lazić“ nagradu je osvojio Dragiša Šikanja iz Vršca ostvarenjem „Poslednja satirična priča“, dok je autor pobedničkog aforizma Uroš Udović iz Beograda. Autor najbolje „Petrucave iskrice“, dečijeg aforizma je Uroš Đurić iz Kosjerića, učenik sedmog razreda.

Osim takmičarskog dela ovogodišnji dani su imali i umetnički deo, počeli su filmom Vladana Jočića „Petar Lazić, godine i dani“, snimanom tokom prošlogodišnjih dana, u kome su o Laziću i njegovom delu govorili brojni umetnici, i kolege, između ostalog Bilja Krstić, Branislav Petrušević, Dušica Mijatović, Branko Gligorić…

Dani su zatvoreni književnom večeri za najmlađe koje je na hvale vredan način zabavio, podučio i animirao Dejan Aleksić, te promocijom knjige „Biznis je najbolji posao“ Nebojše Milosavljevića, još jednog kolege i prijatelja. Kako je sam Milosavljević kazao nastupajući u rodnom gradu Petra Lazića, Festival je pravo mesto za promociju, pošto je upravo Lazić autor – naslova knjige.

Kao i lane, ovogodišnji festival organizovan je zahvaljujući najviše grupi Lazićevih prijatelja i poštovaoca iz Udruženja građana Vodnjika, Radija 202 i kafića Breza, ali i lokalnoj samoupravi i brojnim sponzorima, privrednicima iz Kosjerića i Beograda.

Kako je kazala zamenica predsednika Opštine Gordana Josipović, otvarajući dane 1. avgusta, ali i po završetku, Kosjerić je ponosan na Petra Lazića i učiniće sve da festival postane tradicionalan.

A razloga za to ima pregršt – počev od zaista velikog Lazićevog dela koje ne samo da se ne sme zaboraviti, već mora biti inspiracija i njegovim sugrađanima, posebno mladima i najmlađima, ali i zato i autor brojnih aforizama, satiričnih priča, komada i knjiga to zaslužuje. Činjenica da su brojni mališani pošli njegovim putem iskušavajući svoj talenat u „Petrucavim iskricama“ pokazuje raskoš talenata koji se rađaju u ovom delu Srbije koji, kako mnogi kažu, humor i satiru stvara kao deo života ili još bolje, gde su humor i satira način života. Otuda je, kako su primetili organizatori i učesnici, ubojita kritika prvonagrađenih još jedan razlog da se „Dani Petra Lazića“ nastave.

Petar Lazić je rođen 25. septembra 1960. u Kosjeriću, jedan je od najuglednijih satiričara poslednjih decenija. Njegova dela prevedena su na tridesetak jezika i zastupljena u više od 100 svetskih antologija, enciklopedija i zbornika. Široj javnosti je najpoznatiji kao tekstopisac i reditelj predstava kultnog Indeksovog radio pozorišta.

Novinarstvom se bavio od 1979. godine, a na radiju je od 1982, najpre na studentskom programu Indeks 202. Od 1996. do 1998. bio je glavni i odgovorni urednik satiričnog lista „Naša krmača“, direktor i glavni i odgovorni urednik satirično-političkog magazina „Bre!“ od 1999. do 2004. Od 2008. uređivao je i vodio na programu Beograd 202 emisiju „Crno-beli svet“, a od 2014. do 2016. godine emisije „Crna rupa“ i Umesto crne rupe.

Uz novinarski i književni rad, obrazovao je mlade na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu. Jedno kratko vreme bio je narodni poslanik, ali iz politike je otišao svojevoljno, podnoseći ostavku građanima nakon – neispunjenog obećanja.

Loud najbolji

Drugi Titan Demo Fest u Kosjeriću organizovan je u okviru manifestacije Dani Petra Lazića, 2. i 3. avgusta na sceni ispred kafea Breza. Prvog dana festivala nastupili su Bonecarver, Ispitni rock, Mehanizam, Sanitarium i bend Dead man’s bells, a druge večeri Eastock, Lipov loud, P.D.V. , Loud i Ispali iz ritma.

Veliki i mali

„Da škola duže traje, morao bih da prepisujem domaći od svoje dece“

Uroš Đurić, najbolja Petrucava iskrica

„Akcija ‘Kupi jedan doktorat, drugi dobijaš gratis’, produžena do daljnjeg zbog velikog interesovanja članova Vlade“

Uroš Udović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari