U Londonu se priprema opera o poslednjim danima Kurta Kobejna 1Foto: Video grab / Ferrari / Profimedia

Iako smo već imali film na datu temu, koji baš i nije prošao najbolje kod svih, sada se priprema opera o poslednjih nekoliko dana Kurta Kobejna.

Tim iz Kraljevske opere u Londonu najavio je predstavu Last Days, urađenu prema istoimenom filmu Gusa van Santa iz 2005. godine, u kojoj pratimo nezadovoljnu i depresivnu rok zvezdu pod imenom Blejk.

Sve ovo predstavlja svojevrsnu autorsku slobodu pripovedanja o poslednjih pet dana u životu Kurta Kobejna, odnosno između bežanja sa rehabilitacije u Los Anđelesu i trenutka kada se u ubio u svom domu u Sijetlu.

Ovo predstavlja zanimljiv izbor za prebacivanje u formu opere, jer će privući publiku koja voli modernije teme, ali ostaje pitanje scenarija, odnosno onog izgovorenog i neizgovorenog. Naime, ni sam film nema puno linija dijaloga, a kada je tim tražio dozvolu Van Santa za adaptaciju zamolili su ga da im pošalje scenario, na šta su dobili jednu stranicu sa nekoliko reči koje opisuju okruženje.

Ali ono što ih je najviše podstaklo na eksperimentisanje bila je njegova rečenica: „Samo budite svoji“. Tako na primer Blejka igra ženska osoba, Agat Rusel, a ona ne izgovara nijednu rečenicu, već tokom cele predstave samo mrmlja sebi u bradu. A Kurtovog, ondosno Blejkovog menadžera igra 17-godišnji aukcionar stoke koji nije ni znao ko je Kurt Kobejn.

Sama ideja iza opere bila je da se prikaže relevantnost i prepoznatljivost Kurta Kobejna u pop-kulturi danas, čak 28 godina nakon njegove smrti, ali ako se uzme u obzir da je i sam film po kome je urađena podelio fanove, ostaje da se vidi kakve će biti reakcije gledalaca.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari