U Madlenijanumu započele probe predstave "Valcer poručnika Nidrigena", filozofske drame o slobodi, u režiji Vladimira Lazića 1Foto Bojan Marojević/ promo Madlenijanum

Drama „Valcer poručnika Nidrigena“ Miodraga Ilića, koja je prvi put izvedena na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci 1985, i koju je Slobodan Šnajder iste godine svrstao u svoj antologijski izbor (Prolog 2, Centar za kulturnu djelatnost Zagreb), uskoro će premijerno biti pred našom publikom.

Posle nekoliko decenija, sa rediteljskim potpisom Vladimira Lazića, novu verziju ove dramsko-filozofske metafore o slobodi, ličnoj i kolektivnoj, gledaćemo na sceni Madlenijanuma, a probe za ovu predstavu započele su pre nekoliko dana.

Za „Valcer poručnika Nidrigena“ Ilić je bio inspirisan noticom u nekim nemačkim novinama o kadetu visoke vojne škole koji je odbio da polaže ispit iz plesa, i zbog toga je bio udaljen,

Ova priča, kako je sredinom 1980 – tih godina govorio Miodrag Ilić, pokazala se kao sjajno polazište za preispitivanje slobode u svetu, gde je intima na dlanu, glas razuma i pravde sputan, a lična sloboda podređena masovnoj histeriji, saopštili su u Madlenijanumu.

Komad je pisan filozofski i realistički, u aktuelnom i univerzalnom značenju, i donekle vuče ka ekspresionizmu slavnog nemačkog dramatičara Edena Fon Horvata, beskompromisnog protivnika nacističkog režima.

U novoj inscenaciji, „Valcer poručnika Nidrigena“ zahteva izvesno izmeštanje u realizaciji, iz realizma ka fantastici i simbolima, i biće pretočen u grotesknu melodramu u kojoj će u prvom planu biti romansa mladog kadeta Nidrigena i Adele Bonen.

– Predstoji mi rad na komadu filozofskog pronicanja u suštinsko pitanje čoveka, a to je pitanje kako ostati dosledan sebi i opstati u uslovima društvene represije. Sitnica je u našem životu često uzrok velikih trauma. Čovek može malom greškom ili odstupanjem od konvencija da odvede sebe u apsurdno stanje, u sukob sa okolinom i političkim i državnim faktorima, da emotivno sklizne u paroksizam, i pitanje slobode je ključno u ovom komadu – izjavio je Vladimir Lazić.

Za „Valcer poručnika Nidrigena“ okupljena je brojna glumačka ekipa, u kojoj su, pored Miloša Đurovića i Isidore Građanin koji igraju glavne junake, i Srđan Karanović, Irfan Mensur, Milan Caci Mihailović, Lazar Đukić, Janko Cekić, Siniša Ubović, Branko Janković, Stefan Bundalo, Srđan Sekulić, Jelena Arsić/Anka Gaćeša Kostić.

U autorskom timu predstave su i scenografkinja Milica Bajić Đurov, kostimografkinja Tijana Sićević, koreografkinja Jelena Arsić, a muziku potpisuje kompozitor Aleksandar Srebrić.

Zanimljivo je da će ovo uzbudljivo dramsko ostvarenje, posle gotovo četiri decenije od svoje praizvedbe u Hrvatskoj, prvi put premijerno biti izvedeno pred beogradskom publikom.

– Rekli bismo da za „Valcer poručnika Nidrigena“ sada ima još više razloga nego kada je prvi put bio obasjan reflektorima pozornice. Položaj čoveka u svetu koji nas okružuje u međuvremenu je postao još teži i neizvesniji, politika nasilja i dehumanizacije suzila je prostor individualnih sloboda na minimum, a krik za pravom na svoje „ja“ danas je gotovo nečujan – izjavio je pisac ovog komada Miodrag Ilić.

Mladi čovek koji ulazi u život oseća tešku prinudu da se potčini onima koji odlučuju o njegovoj sadašnjosti i budućnosti, nemoćan da bira, da odlučuje o sebi, da odbaci ono što mu ne odgovara.

– U minulim decenijama ojačao je sistem oligarhije, oličen u moćnim ljudima koji cinično nameću svoje interese kao opšte principe. Takozvane ljudske slobode i prava, demokratija u kojoj većina guši manjinu, pa otuda i pojedinca, obmana zvana predstavnički sistem, sve su to floskule, tačnije mehanizmi kolektivnog i individualnog porobljavanja čoveka i njegove svesti – smatra Ilić.

Prema njegovim rečima, ovo je drama identiteta, drama odbrane samosvojnosti čoveka, ugroženog oduvek regulama po kojima mora da živi, prinudama vlasti i što je još teže i zlokobnije – beskompromisnim nametanjem ustaljenih obrazaca življenja.

– Biti svoj, držati se svog izbora, svog uverenja, svojih principa, ima visoku cenu: često vodi u propast, u gubitak oslonca, u stradanje i žrtvovanje – ističe Ilić.

Premijera predstave koja će, kako je najavljeno, publici ponuditi misaonost kroz zabavu, spoj lakoće toka radnje i mračne drame stradanja glavnog junaka, na Velikoj sceni Madlenijanuma zakazana je početkom decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari