U Negotinu počeli 52. "Mokranjčevi dani" 1Hor Zrenjanin Foto: Dom kulture "Stevan Mokranjac" Negotin

Najznačajniji festival umetničke mzike u Srbiji, „Mokranjčevi dani“ otvoreni su po tradiciji u dvorišti kompozitorove rodne kuće u Negotinu uz zvuke fanfara i podizanje festivalske zastave.

Nezvaničnu himnu Negotina, VI Mokranjčevu rukovet otpevalo je 250 horista, učesnika tradicionalnog Natpevavanja zajedno sa negotinskim horovima, a na svečanosti otvaranja besedio je dirigent Dejan Savić, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu.

-Umetnost Muzike sa velikim M, apstraktna je i prolazna –traje koliko i njeno izvođenje , onoliko dugo koliko je slušaoci primaju i čuju. Uloga „Mokranjčevih dana“ u čuvanju i negovanju njegove muzike, ideja, svetonazora, daje neprocenjiv doprinos našoj kulturi i društvenoj istoriji. – rekao je pored ostalog Savić naglašavajući da je ova više nego uspešna manifestacija, osmišljena pre pedeset godina, kao smotra narodne tradicije, folklore i pesama, vršnjak je nekoliko ozbiljnih festival, poput BEMUS-a i drugih, kao plod lokalnih inicijativa i entuzijazma i dalekovidosti šireg kruga kulturnih, posebno muzičkih delatnika, muzikologa i istoričara onoga vremena.

– Uz obavezno i sjajno zamišljeno Natpevavanje horova, uz otvaranje Dana zvucima Šeste rukoveti – Hajduk Veljko, pod imenom svoga velikog sugrađanina u Negotinu, vremenom je prerasla u jedan od stožernih kulturnih sabora u istočnom kraju Srbije, i opet se, kao malopre, poređenja nameće samo od sebe – slično Vukovom saboru u Tršiću.- zaključio je Savić. 

Mokranjac je sigurno, jedan od znakova prepoznavanja Negotina, grada uvek otvorenog za umenost, kulturu i prave vrednosti, naglasio je prvi čovek Opštine Negotin, Vladimir Veličković.

Negotin i Negotinci vole i cene Mokranjca i žele da, ne samo svoju ljubav, već i poštovanje koje osećaju prema svom znamenitom sugrađaninu, pokažu i prenesu na celu Srbiju ali i svet. Nadam se da ćemo zajedništvom, koje je stvarajući svoje rukoveti, kroz afirmaciju horskog pevanja, naš Mokranjac prepoznao, vrednovao i uvrstio u našu kulturnu baštinu, učiniti da se festivalska misija prepozna i dosegne nivo koji je njegova muzika, simbol nacionalne umetnosti, i zaslužila.– rekao je Veličković na otvaranju festivala.

Otvarajući 52. „Mokranjčeve dane“ predstavnica Ministarstva kulture Dragana Mitrović pročitala je pismo ministra Vladana Vukosavljevića koji zbog obaveza u inostranstvu nije mogao da dođe u Negotin.

– Naša je dužnost i obaveza da čuvamo sećanja na veliko ime srpske kulture kako bi i sadašnje i buduće generacije znale ko je bio i šta je srpskoj i svetskoj muzici podario Stevan Stojanović Mokranjac, koji je svojim delom doprineo da Srbija i Negotin imaju čime da se podiče pred svetom – stoji između ostalog u pismu ministra Vukosavljevića.

U ovogodišnjem Natpevavanju učestvovalo je pet horova iz Srbije, Bugarske i Bosne i Hercegovine, a kvalitet horova bio je izuzetno dobar i ujednačen, pa su o pobedniku odlučivale nijanse, ocenio je član žirija dr Miloje Nikolić. Prestižna nagrada- Statueta Stevana Mokranjca i prilika da na idućim „Mokranjčevim danima“ prirede celovečernji koncert pripala je Pevačkom društvu Prepodobni Rafailo Banatski iz Zrenjanina, pod vođstvom Senke Milisavljević. Po oceni stručnog žirija u kome su pored dr Nikolića bile i dr Sonja Marinković i mr Tamara Adamov Petijević, drugo mesto pripalo je Kamernom mešovitom horu Lola, iz Sarajeva (BiH) sa dirigentom Josipom Katavićem, treće Gradskom mešovitom horu Abrašević iz Valjeva, sa dirigentom Draganom Vasiljevićem. Vokalni ansambl Fortissim iz Burgasa (Bugarska), pod vođstvom Milene Dobreve bio je četvrti, a peti Mešoviti hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, iz Beograda sa dirigentom Katarinom Božić.

Festival u slavu Mokranjca uz obilje muzičkih, likovnih i književnih programa, traje do petka, 29. septembra kada će biti završen koncertom Simfonijskog orkestra RTS, završnom reči selektorke festivala dr Sonje Marinković i dodelom festivalskih priznanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari