U Negotinu se večeras završava festival vlaške izvorne muzike 1Foto:J.B.K.

Revijalnim nastupima popularnih pevača i instrumentalista vlaške muzike iz Srbije i zemalja u okruženju večeras se završava 11. Internacionalni festival vlaške izvorne muzike „Gergina“ u Negotinu.

Na sceni u negotinskom Domu kulture večeras će nastupiti Svetlana Arsić, LJubinka Dudejić, Luminica Ćiolan iz Rumunije, Duško Oprić, Staniša Radosavljević, Saša Dražilović, Vlasta Žurkić, Mile Lapadatović i Etno grupa „Gergina“. Pevačima poznatim u svetu vlaške muzike pridružiće se i instrumentalisti Danijela Predić, Dimitrije Ungurjanović, Jovica Miljković, Velimir Кokorić, Dragi Nikolić, Vladica Dinulović, Goran Bogdanović i Petre Stoian iz Rumunije, a kako je drugo festivalsko veče posvećeno kralju vlaške pesme Staniši Paunoviću (1947-2017), večeras nastupa i njegov sin, Oliver Paunović svirajući harmoniku. Kako najavljuju organizatori, poseban doprinos kvalitetnom utisku, daće nastup Centra za tradicionalne umentnosti „Кoreni“ iz Zaječara, sa najavljenim programom „Halovski motivi“.

Sinoć, prve festivalske večeri 11. „Gergine“ koja je imala takmičarski karakter, najviše razloga za slavlje imao je Nikola Prvulović, učenik IV razreda Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ kome je pripala Plaketa „Božidar Janucić“. Ovo specijalno festivalsko priznanje mladom violinisti uručio je dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog i kompozitor. Pored profesora Golemovića u stručnom žiriju bili su još Marija Vitas, etnomuzikolog i potpredsednik World Music asocijacije Srbije, kao i muzičar i dirigent Goran Bogdanović. Oni su odlučivali kome će od šestoro vokalnih i 14 instrumentalnih solista ( saksofon, duduk, violina, frula, harmonika) iz Negotina, Kobišnice, Slatine, Duboke, Kladova, Niša, Radenke, Manastirice, Miloševa, Majdanpeka, Luke, Vlaola i rumunskog Turn Severina pripasti nagrade za najbolje. Učenica VI razreda osnovne i osnovne muzičke škole, Negotinka Milena Marković najbolji je vokalni solista, a Marija Radovanović iz sela Luka (opština Bor) , solista na fruli prema oceni stručnog žirija najbolji je instrumentalni solista ovogodišnje „Gergine“. Rumunki Sorini Andrea Boboruca pripala je nagrada za najboljeg stranog učesnika za negovanje vlaške muzike.

Publika 11. „Gergine“ bila je u prilici da vidi kvalitetne nastupe Etno grupe „Marinika“, Voklano instrumentalnog ansambla tradicionalne muzike i teatra iz Temišvara i KUD „Stevan Mokranjac“ iz Negotina. Prateći program  festivala činile si izložbe „Vlaška nošnja iz Jabukovca“

iz privatne kolekcije porodice Miljković i izložba slika Dragoslava Žitarevića. Samom festivalu, koji je i ove godine okupio veliki broj poštovalaca izvorne vlaške muzike, prethodili su „Dani Gergine“ takođe u organizaciji Udruženja za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“ tokom kojih su iz raznovrsnog kulturnig nasleđa Vlaha predstavljena nova književna i audio izdanja na vlaškom jeziku i prikazan film „Kapija za molitvu“ mr Danila Petrovića, ekologa i profesora bilogije u penziji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari