U Novom Sadu o Beogradskoj školi arhitekture 1Spomen zbirka Pavla Beljanskog Foto: beljanskimuseum.rs

U okviru izložbe koja je u toku “Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i njen arhitekta Ivo Kurtović” koja je u ovoj instituciji u Novok Sadu otvorena do 30. januara iduće godine, kao prateći program u četvrtak, 4. novembra, biće održano predavanje “Beogradska škola moderne arhitekture”.

Predavanje će održati prof. dr Aleksandar Kadijević, redovni profesor na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, a početak je zakazan u 18.30 časova. U svom predavanju, profesor Kadijević će izlagati, između ostalog, o razvoju i glavnijm tekovinama ove škole arhitekture od 1928. do 1990. godine.

Izložbom “Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i njen arhitekta Ivo Kurtović”, čiji je autor dr Valentina Vuković, istoričarka arhitekture i kustos, Spomen-zbirka obeležava šezdeset godina od otvaranja muzeja za javnost 22. oktobra 1961. godine.

Ovom izložbom, posvećenom arhitekturi njene zgrade i projektantu, arhitekti Ivi Kurtoviću Spomen-zbirka približava javnosti važan događaj u istoriji jugoslovenske muzeologije i arhitekture – otvaranje jednog legata u namenski podignutom zdanju. Izložba prikazuje fotografije i arhivski materijal iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Narodne biblioteke Srbije, Muzeja nauke i tehnike, Muzeja hvarske baštine, brojnih privatnih zbirki, kao i novinske članake koji će dočarati raspoloženje javnosti iz vremena otvaranja.

Izložena su i likovna ostvarenja arhitekte iz zaostavštine porodice, kao i dve makete zgrade rad studenata Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Izložbu prati katalog prema dizajnu Veljka Damjanovića, autorki tekstova dr Jasenke Kranjčević arhitekte, Institut za turizam u Zagrebu, dr Valentine Vuković, autorke i Jasmine Jakšić Subić, višeg kustosa Spomen-zbirke.

Izložbeni koncept postavke autorke Lune Šalomon obogaćuje raznovrstan prateći program, od kojih je jedan i predavanje profesora Kadijevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari