U SKC promovisan roman "Sluz i žuč" Nenada Rackovića (VIDEO) 1Promicija romana Nenada Rackovića "Sluz i žuč" Foto: Vojin Radovanovič

U knjižari Delfi u Studentskom kulturnom centru danas je održana promocija romana „Sluz i žuč“ Nenada Rackovića.

Antiheroj kontrakulture, polu-čovek, polu-mašina, sa veštačkom vilicom kojom može da prikolje kuče i duge nokte kojom iz svojih žrtava može da izvuče endorfin. Ali kada skine naočare, on je slep od čitanja, opisao je glavnog junaka Džoni Ar Narkomafiju Racković.

Autor je podvukao da Džoni Ar Narkomafija nije Nenad Džoni Racković, da je to umetnik kome je idol Arkan, toliko da je sebi nadimak „Ar“ dao upravo zbog Arkana. Umetnik koji se vraća kući da sahrani majku, a rodbina ga otruje.

U knjizi, sem Arkana, pojavljuju se, između ostalih, Dobrica Ćosić i doktor Predrag Kon.

Radnja se dešava u vremenu policijskog časa, zatvaranja kulturnih institucija i dešavanja, rekao je Racković. Ali Racković kaže da mu je dosta bilo kakvih političkih, društvenih konteksta, jer se bavi književnošću.

Za grafiku je bio zadužen Aleksa Gajić, koji je zajedno sa Rackovićem radio na ovom književnom remiksu. Na koricama je naslikao Rackovića u ulozi super zlikovca.

Jedna od ilustracija je fetus spojen sa novom linijom metroa.

U ranim fazama nastajanja roman je prvo bio grafika koju je Džoni radio, tako ju je predao producentkinji Mini Kebin. Suprotan proces rada je imao grafički dizajner Aleksa Gajić – on je išao od teksta ka grafici. Gajić je rekao da je u početku bio uplašen, jer mu je tekst delovao i suviše hororično i jer je drugačiji od svega što je ranije radio.

Knjiga je o umetniku, „mrtvom čoveku u mrtvom gradu“ – nadrealnom Beogradu bez nadrealnosti, koji je u potrazi za egzistencijalnim smislom doveo sebe do toga da stvori demone u svojoj glavi.

Promociji je, između ostalih, prisustvovao i Svetislav Basara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari