U State of Art, umetničkoj koloniji koja neguje utopiju 1

“…pojedinac postaje vrlo sličan onom Glauku, bogu mora, o kom nam govori Platon u ‘Državi’, koji je neprepoznatljiv, izgubio je sopstveni identitet, jer su se na njegov lik, zbog toga što je dugo vremena boravio na morskom dnu, nataložile naslage, alge, so, zbog čega je postao neprepoznatljiv.”
Dijego Fuzaro

U Malom Iđošu je peti, jubilarni put, krajem avgusta, održan međunarodni fillmski festival FROM. Manifestacija je posvećena afirmaciji kulture romske nacionalne manjine i umetnicima koji obrađuju teme iz života Roma.

Pokretač i organizator je multikulturalni umetnik Zoran Tairović, na čijem posedu je, u ulici dr Babčanji Šandora, stvorena svojevrsna umetnička kolonija pod nazivom State of Art.

Teritoriju okružuje reka Krivaja, a po prostoru veličine fudbalskog igrališta skladno uklopljeni objekti, skulpture, pokriven multiaktivni prostor i mini ambijenti: venjak za goste i romska čerga sa ognjištem i zidanom pećnicom.

Na zidu prema ulici, sa unutrašnje strane rekonstruisano je romsko naselje koje se nalazilo na rubu N. Sada, zvano Šangaj, mesto umetnikovog detinjstva, porušeno tokom bombardovanja ’99 godine.

Ovogodišnja manifestacija bila je posvećena dvojici autora: Zoranu Simjanoviću i Goranu Paskaljeviću, autoru muzike i reditelju filma „Anđeo čuvar“.

Prikazan je film i održan panel povodom teme obrađene u filmu (sudbini napuštene romske dece) i ostavštine preminulih velikana srpskog filma.

U konkurenciji za nagradu, po izboru selektora Filipa Markovinovića, učestvovalo je pet filmova. Gran pri State of Art osvojio je film Milutina Jovanovića, “Sedmo dete“, selfi portret mladog romskog pisca Meta Kamberija.

Žiri u sastavu: Milan Milosavljević, Ivan Velisavljević i Dragomir Zupanc, dodelio je Ani Koprivšek Specijalno priznanje za film „Volim“ i Zahvalnicu Marku Vejinoviću za film „Urbana pustinja“.

U State of Art priređena je i izložba „Trešnjevački motivi“ (na drvenim gredama sastavljenim u obliku piramida, nakačeni četvorougaoni posteri sa crtežima i komentarima o životu stanovnika naselja na periferiji Zagreba).

Autori su poznati likovni umetnici: Rena Redle (Berlin) i Vladan Jeremić (Beograd).

State of Art povezuje umetnike i sve one koji se osećaju umetnicima, reči su njenog idejnog tvorca, Zorana Tairovića. U državi umetnosti, svako može da sanja i izrazi svoju kreativnu stranu, pravi nova umetnička dela, stiče nova iskustva.

State of Art je prijateljski otvorena kreativna kuća, umetnička kolonija, umetnička porodica 365 dana u godini, ali i država potencijalnih stanovnika iz celog sveta.

„Zato smo”, kaze Tairović, ”napravili pasoš u državi umetnosti, zato smo izašli sa platformom zaštite utopije. Predsednik države umetnosti, gospodin Dragomir Zupanc, svečano dodeljuje pasoš pod rednim brojem 001 STATE OF ART sa adrese u Malom Iđošu, filozofu Dijegu Fuzaru, u nadi da će sledeće, 2022. godine, na šestom sazivu filmskog festivala kratkog metra sa romskom temom FROM gospodin Fuzaro održati predavanje ‘Rembrantova noćna straža zaspala je u Evropi’”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari