Premijera predstave "Bilo jednom u Banatu"

Svoje 69. po redu održavanje Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine imaće sredinom aprila u Zrenjaninu, gradu domaćinu, gde će se u selekciji Slobodana Savića za titulu najboljih ovogodišnjih ostarenja takmičiti pet dramskih i četiri dečje predstave. Od 12. do 18. aprila igraće se najbolja pozorišna ostvarenja.

– Čak i ovlašan pogled na selekciju 69. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine ukazuje na čitav korpus tema i ideja koje se otvaraju, promišljaju i problematizuju u izabranim predstavama, a među kojima dominiraju bunt i otpor stigmatizaciji, umetnički i pozorišni obračun sa manipulacijom i demagogijom kao osnovnim oruđima za ispoljavanje i održanje političke i društvene moći, objašnjava selektor Slobodan Savić.

On naglašava da dramaturgija ovogodišnjeg festivala nije tek običan redosled predstava.

– Odabrani redosled predstava implicira poetičku, estetsku i tematsku gradaciju i razvoj, kao i gradaciju primene savremenih, referentnih pozorišnih i izvođačkih praksi. Samo ovako predložen redosled omogućiće publici, kojoj se Festival pre svega obraća, da prepozna i iščita sva značenja i reference izabranih predstava, da bi lakše razumela i podnela svet, društvo i vreme u kojem živi, kaže Savić.

Selektor je u prepolovljenoj produkciji ovdašnjih pozorišta odabrao, zapravo šest predstava, ali će festivalska publika gledati a žiri ocenjivati samo pet jer predstavu – „Šta se dogodilo sa Bebi Džejn“ Narodnog pozorišta Subotica – nije tehnički moguće izvesti na sceni Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“.

U konkurenciji dramskih ostvarenja takmiče se predstave „Bilo jednom u Banatu“ u režiji Vladimira Lazića, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin, „Lisistrata“, režija Jovana Tomić, Narodno pozorište  Subotica, „Veštice iz Salema“, režija i adaptacija Nikita Milivojević, SNP, „Hasanaginica“, režija Andraš Urban, Novosadsko pozorište, „Tartif“, reditelj Igor Vuk Torbica, NP Sombor i SNP. Za najbolje dečje predstave takmiče se „Carski pevači“ ko-režija Irena Tot, NP „Toša Jovanović“, „Zatvorenik i šestoprsti“ režija Dimitrij Vihreckij, Pozorište mladih, „Izvini, mama“ režija Todor Valov, Dečje pozorište Subotica i „Konjski zubić“, režija Đurđa Tešić,  NP Sombor.

Na fetsivalu će biti izvedena i dečja rpedstava na mađarskom jeziku „Tiritarka hargatar“ – Dečje pozorište Subotica a u čast nagrađenih predstava „Dopler“, režija Aleksandar Popovski, Srpsko narodno pozorište i Centar za razvoj vizuelne kulture Novi Sad.

U pratećom programu biće priređena  izložba „Lutka u fokusu” – fotografski projekat Pozorišnog muzeja Vojvodine i Visoke tehničke škole strukovnih sudija u Novom Sadu, promocija knjige Zorana Slavića „U magiji pozorišne stvarnosti“, promocija izdanja o Srpskom narodnom pozorištu  – Marina Tatić Lozjanin, Marko Maletin i Pavle Jeftić, kao i predstavljanje knjige „Paralelna istorija teatra“ Milana Mađareva.

Povezani tekstovi