U stigmatizovanom društvu 1Premijera predstave "Bilo jednom u Banatu"

Nešto što u našem kulturnom prostoru traje sedamdeset godina, kao što je festival vojvođanskih pozorišta, ako ni zbog čega drugog onda samo zbog činjenice svog dugog trajanja zaslužuje pažnju.

Svoje 69. po redu održavanje Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine imaće sredinom aprila u Zrenjaninu, gradu domaćinu, gde će se u selekciji Slobodana Savića za titulu najboljih ovogodišnjih ostarenja takmičiti pet dramskih i četiri dečje predstave. Od 12. do 18. aprila igraće se najbolja pozorišna ostvarenja.

– Čak i ovlašan pogled na selekciju 69. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine ukazuje na čitav korpus tema i ideja koje se otvaraju, promišljaju i problematizuju u izabranim predstavama, a među kojima dominiraju bunt i otpor stigmatizaciji, umetnički i pozorišni obračun sa manipulacijom i demagogijom kao osnovnim oruđima za ispoljavanje i održanje političke i društvene moći, objašnjava selektor Slobodan Savić.

On naglašava da dramaturgija ovogodišnjeg festivala nije tek običan redosled predstava.

– Odabrani redosled predstava implicira poetičku, estetsku i tematsku gradaciju i razvoj, kao i gradaciju primene savremenih, referentnih pozorišnih i izvođačkih praksi. Samo ovako predložen redosled omogućiće publici, kojoj se Festival pre svega obraća, da prepozna i iščita sva značenja i reference izabranih predstava, da bi lakše razumela i podnela svet, društvo i vreme u kojem živi, kaže Savić.

Selektor je u prepolovljenoj produkciji ovdašnjih pozorišta odabrao, zapravo šest predstava, ali će festivalska publika gledati a žiri ocenjivati samo pet jer predstavu – „Šta se dogodilo sa Bebi Džejn“ Narodnog pozorišta Subotica – nije tehnički moguće izvesti na sceni Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“.

U konkurenciji dramskih ostvarenja takmiče se predstave „Bilo jednom u Banatu“ u režiji Vladimira Lazića, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin, „Lisistrata“, režija Jovana Tomić, Narodno pozorište  Subotica, „Veštice iz Salema“, režija i adaptacija Nikita Milivojević, SNP, „Hasanaginica“, režija Andraš Urban, Novosadsko pozorište, „Tartif“, reditelj Igor Vuk Torbica, NP Sombor i SNP. Za najbolje dečje predstave takmiče se „Carski pevači“ ko-režija Irena Tot, NP „Toša Jovanović“, „Zatvorenik i šestoprsti“ režija Dimitrij Vihreckij, Pozorište mladih, „Izvini, mama“ režija Todor Valov, Dečje pozorište Subotica i „Konjski zubić“, režija Đurđa Tešić,  NP Sombor.

Na fetsivalu će biti izvedena i dečja rpedstava na mađarskom jeziku „Tiritarka hargatar“ – Dečje pozorište Subotica a u čast nagrađenih predstava „Dopler“, režija Aleksandar Popovski, Srpsko narodno pozorište i Centar za razvoj vizuelne kulture Novi Sad.

U pratećom programu biće priređena  izložba „Lutka u fokusu” – fotografski projekat Pozorišnog muzeja Vojvodine i Visoke tehničke škole strukovnih sudija u Novom Sadu, promocija knjige Zorana Slavića „U magiji pozorišne stvarnosti“, promocija izdanja o Srpskom narodnom pozorištu  – Marina Tatić Lozjanin, Marko Maletin i Pavle Jeftić, kao i predstavljanje knjige „Paralelna istorija teatra“ Milana Mađareva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari