U takmičarskom programu 11 predstava 1

Od 27. do 30. juna u Pozorištu lutaka „Pinokio“ u Zemunu održaće se 44. Međunarodni festival monodrame i pantomime.

U zvaničnom takmičarskom delu programa biće prikazano sedam monodrama i četiri pantomime, a pratećim programu najavljene su radionioce i predavanja gostiju iz inostranstva, među kojima je i Batist Marso, sin legendarnog francuskog umetnika pantomime Marsela Marsoa, predstavljena je knjiga o Marsou i Antologije srpske komedije, koju je priredio Radomir Putnik u izdanju Cepter buka, kao i predstava o Isidori Dankan.

Festival 27. juna treba da otvore revija pozorišnih kostima koje će nositi mladi glumci, baletski i operski umetnici Narodnog pozorišta u Beogradu i glumica Elizabeta Đorevska. Prve večeri na programu su monodrama „Šta me snađe“ Nebojše Romčevića u izvođenju Anđelke Prpić i pantomima „Pierot! bugarskog umetnika Aleksandera Alieva.

Predrag Miletić, glumac i selektor Festivala monodrame i pantomime, izjavio je juče na konferenciji za novinare u zemunskom hotelu „Skala“ da se od osnivanja ove manifestacije nije prijavilo više učesnika nego ove godine. Prema njegovim rečima, stiglo je 70 prijava.

U takmičarskom delu programa su i monodrame; „Ja sam ptica, ja sam sve“ doktorski rad Katarine Orlandić na Fakultetu dramskih umetnosti, „Život je loto“ Vladimira Đurđevića u izvođenju Monike Romić, „Komušarenje mozga“ Stojana Matavulja, „Svetozar Treći“ LJiljane Bralović u izvođenju Ivana Perkovića, „Gosti“ Ronalda Harvuda u kojoj igra Ivona Momirović, kao i „Šta ostaje posle zanosa“ – priča Isidore Bjelice o kraljici Nataliji Obranović sa glumicom Jelicom Brestovac.

Programu pantomime poseban doprinos dala je Svetska organizacija pantomimičara, čije je sedište u Beogradu. Zahvaljujući njoj na Festivalu učestvuju i „Gruzijske pantomimske novele“ Amirana Šalikašvilija u kojoj su izvođači Gigi Loria i Salome Pališvili, i „Dar umetnosti pantomime“, nemačkog pantomimičara, glumca i reditelja Volfganga Nojhauzena poznatog kao Nemo i autobiografski soloperformans Danke Sekulović „Not the right leg“.

Paralelno sa Festivalom monodrame i pantomime u Beogradu će se održati drugi Svetski kongres pantomimičara. Organizator je Svetska organizacija pantomimičara, čiji su osnivači studenti Marsela Marsoa Ofer Blum iz Izraela i Marko Stojanović iz Srbije.

Marko Stojanović juče je najavio da će se u Francuskom kulturnom centru u Beogradu 28. juna održati predavanje o Marselu Marsou na kome će biti predstavljen knjiga „Marsel Marso i poetika pokreta „Patricije Jovin. Na skupu će učestvovati: Ela Jarošević, pantomimičarka i bivša supruga Marsela Marsoa, Batist Marso i autorka knjige.

Osnivač Festivala monodrame i pantomime je Opština Zemun, a održavanje ove manifestacije pored osnivača ove godine pomogla su i ministarstva spoljnih poslova, kulture i informisanja Vlade Srbije, kao i više zemunskih preduzeća.

Muke sa statusom

U okviru Svetskog kongresa pantomimičara u Srpsko-korejskom informativnom centru u Beogradu održaće se diskusije i promocije na temu pantomima i visoke tehnologije, kao i o statusu pantomimičara. Prema rečima Marka Stojanovića, „jedino u Srbiji pantomimičari imaju istu šifru delatnosti kao i striptizete, cirkuski dreseri divljih životinja, opsenari i klupski igrači; dok svuda u svetu imaju istu šifru kao glumci“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari