U trci za Zlatne arene 16 filmova 1Foto: EPA/ ANTONIO BAT

Pulski filmski festival prikazaće 16 naslova u trci za nagrade Zlatna arena, od kojih je pet hrvatskih, a čak 11 je manjinskih koprodukcija, uključujući i film „Mare“ rediteljke Andree Štake iz Švajcarske, koji je odabran za otvaranje 67. Pule 18. jula.

Hrvatsku kinematografiju predstavljaju filmovi „Mater“ Jure Pavlovića, „Glas“ Ognjena Sviličića, „Ribanje i ribarsko prigovaranje“ Milana Trenca, „Ideš? Idem!“ Ljube Zdjelarevića i „Tereza37“ Danila Šerbedžije, saopštili su 29. juna organizatori 67. PFF-a koji će biti održan od 18. do 26. jula. Uz film „Mare“ Andree Štake na otvaranju, program u Areni nastaviće manjinske koprodukcije odabrane za Hrvatski program – nagrađivani „Otac“ Srdana Golubovića iz Srbije, čija je svetska premijera bila u Panorami 70. Berlinala, i „Bosonogi car“ Petera Brosensa, koprodukcija sa Belgijom, Holandijom i Bugarskom, prikazivana u regionu i kao „Belgijski kralj“.

U trci za Veliku zlatnu arenu i ostale zvanične nagrade su i manjinske koprodukcije četiri reditelja iz Slovenije – „Ne zaboravi disati“ Martina Turka, „Korporacija“ Mateja Nahtigala, „Svi protiv svih“ Andreja Košaka i „Ja sam Frenk“ Metoda Peveca iz Slovenije, te „Sin“ Ines Tanović iz Bosne i Hercegovine, „Grudi“ Marije Perović iz Crne Gore, „Pijavice“ Dragana Marinkovića iz Srbije i „Agina kuća“ kosovske rediteljke Lendite Zeqiraj, a ti filmovi biće prikazani u Istarskom narodnom kazalištu.

Kako je ranije saopšteno, nagradama odlučiti rediteljka Dana Budisavljević, koja je trijumfovala na 66. Puli osvajanjem Velike zlatne arene i još nekoliko glavnih nagrada za film „Dnevnik Diane Budisavljević“, te producent Danijel Pek, glumica Ksenija Marinković, snimatelj Danko Vučinović i urednica i novinarka Lina Kežić.

U pulskoj Areni će, osim filmova iz takmičarskog programa, biti prikazan i deo filmova iz programa Kratka Pula.

U ranijem terminu biće prikazana dva kratka igrana filma „Slijedi…“ Karle Lulić i „Nemački inat“ Silve Ćapin, dok će u kasnijem terminu u Areni, nakon takmičarskog programa, biti prikazana četiri dokumentarca, od kojih tri imaju svetske premijere: „Vergarola – Mine na plaži“ Arsena Oremovića, „Galeb“ Ivana Žikovića i „Berge Istra“ Dražena Majića, te „Stepinac – Kardinal i njegova savjest“ Višnje Starešine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari