U Zaječaru počeli 29. Dani Zorana Radmilovića 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

 Dilemu kako u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji organizovati pozorišni festival, a ne prekršiti mere koje su na snazi, bili su dilema koju su imali organizatori pozorišnog festival Dani Zorana Radmilovića u Zaječaru.

Više nego prepolovljen broj ljudi u pozorišnoj sali zajedno sa glumcima i tehnikom, obavezne maske, distance, dezinfekcija – nova su realnost kad su Zoranovi dani u pitanju.

Pozorišni festival u čast glumca počeo je sinoć u Zaječaru.

– Pozorište je mesto gde ćemo na trenutak zaboraviti sve ono što je oko nas i sve ono što se dešava. Smatrali smo i smatramo da Grad Zaječar zaslužuje ovaj festival, da Zoran Radmilović zaslužuje ovaj festival, da svi mi zaslužujemo ovaj festival i da ćemo ga ove godine održati uprkos situaciji u kojoj se nalazimo.

Zato neka se ugase svetla, neka se pozorišna zavesa podigne i neka 29. festival Dani Zorana Radmilovića počne! – rekla je otvarajući festival zamenica gradonačelnika Zaječara Marina Milić.

Oktobar je godinama unazad vreme kada Zaječar postaje pozorišna prestonica Srbije.

Ovaj naziv opravdava 15 predstava koje će biti igrane tokom osam festivalskih dana.Aktuelni komadi koji se igraju na scenama Ateljea 212, Jugoslovenskog dramskog i Beogradskog dramskog pozorišta, Srpskog narodnog pozorišta, Narodnog pozorišta Niš I Narodnog pozorišta Republike Srpske deo su glavnog festivalskog programa.

Tu je i Festival malih formi, male samo po nazivu, a koje su u minule dve godine već stekle svoju publiku u Zaječaru.

Domaćin festivala, zaječarski teatar na ovogodišnjim Zoranovim danima imaće četiri predstave: Žene iz Troje koje su rađene za Antika fest i kojima počinje I Kazabalkan koju je dramaturški obradio I režirao Irfan Mensur kojom će Zoranovi dani biti zatvoreni. Između njih su i dve predstave Željka Hubača: monodrama Čučuk Stana napisana baš za pozprište u Zaječaru i kamerna predstava Bliže nebu, podseća direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić.

– U ovoj sali bude i preko 400 ljudi, a sada nažalost samo 150.

Imamo nezvanične najave da će se omogućiti da ovaj festival kao i druga kulturna dešavanja u Srbiji dođu do kraja.

Tokom festivala biće promovisana knjiga o Zoranu Radmiloviću koju je završio Milan Caci Mihailović, njegov saradnik i prijatelj.

To je jedna od tri priče koju smo obećali: knjiga, predstava koju radi Ivan Bekjarev, kojom ćemo obeležiti Dan pozorišta u februaru iduće godine i film koji će biti prikazan na festivalu u Nišu iduće godine, a u Zaječaru će biti prikazan na 30.jubilarnim Zoranovim danima. Iduće godine obeležavamo 30 godina festivala, 75 godina pozorišta i tim povodom izdaćemo knjigu čiji će autor biti teatrolog Saša Milosavljević , dobar poznavalac pozorišnog života u Srbiji i u Zaječaru. – najavio je Đuričić.

O Zoranu Radmiloviću ne skrivajući emocije, besedio je glumac, Enver Petrovci.

– Кad biste vi samo znali šta je on meni značio, ne biste verovali.

On je mene primio u Atelje 212, odnosno, ja sam primljen na njegovo insistiranje. Bio sam njegovo dete, a ja sam se tako i ponašao i voleo sam da budem njegovo dete. I vodio me svuda. Pričati o njemu, a ne biti iskren, onda to nije priča o njemu. – kazao je Petrovci, pričajući sočnim jezikom, rečnikom Zorana Radmilovića, sa par anegdota podsetio je na Zorana.

Pandemija korona virusa pomerila je i “skratila” Antika fest koji je ove godine takođe deo Dana Zorana Radmilovića.

Sinoć su kao prva festivalska predstava igrane Žene iz Troje koje je režirao Nebojša Bradić.

– Mnogo je važno kad nešto traje. To pokazuje da to ima neki kvalitet, ali da postoji i potreba. Antika fest nije nastao kao festival antičke drame.

On je u onom širem smislu festival koji podrazumeva drevnost i naš festival je u sedam izdanja priredio nekih 30-ak programa, vrlo različitih, od onih koji se bave kulturnom baštinom do onih koji se bave stvaralaštvom, kulturom, turizmom, brojnim aspektima.

Кao što znate, kulturna baština je živa onoliko koliko je živ naš život, a on jeste i zbog toga ću ja pustiti da oni drugi koji treba da govore, govore umesto mene. – smatra Nebojša Bradić.

Evripidove Žene iz Troje u režiji Nebojše Bradića i koprodukciji Narodnog pozorišta Priština, Narodnog pozorišta Timočke Кrajine „Zoran Radmilović“ i Dunav festa, su prema izboru pozorišne kritike svrstane među deset najboljih u prošloj godini, oduševljena publika u zaječarskom teatru nagradila je dugotrajnim aplauzom.

Nije u konkurenciji za glavne festivalske nagrade kao predstava domaćina, ali je Zoranov brk, prestižna nagrada među glumcima Srbije otišla u ruke Ivane Kovačević.

– Mnogo mi znači Zoranov brk, jer u ovim vremenima kada ima zaista mnogo dobrih glumaca meni je pripala ta čast. Htela sam da kažem nešto na sceni ali su me zatekli, bila sam baš iznenađena. Ulogu koju sam odigrala ne bih donela ovako da nije bilo mojih Trojanki. Jer sva ta energija koju nose sve te žene nije samo energija Hekube već svih nas.

Nebojša Bradić je insisitirao na tom zajedništvu žena i meni je drago što je to zajedništvo opstalo i što i dalje opstaje. – rekla je Ivana Kovačević.

Pozorišni praznik u Zaječaru počeo je, već po tradiciji, polaganjem cveća na spomenik velikom glumcu. Pred spomenikom je održan program „Pesnici Zoranu Radmiloviću“.

Tokom dana je, kao deo Antika festa, održan okrugli sto pod nazivom „Umetnost kao terapija“. Učesnici su bili Nebojša Bradić, reditelj, Nenad Novaković profesor i član stručnog žirija Festivala malih pozorišnih formi i Aleksandar Milosavljević, teatrolog.

Jednoglasno je istaknuto da umetnost, naročito pozorišna izuzetno značajna kao terapija u vremenu pandemije ili bilo kog drugog zla.

Dani Zorana Radmilovića nastavljaju se danas otvaranjem izložbe slika Selene Vicković, vanredne profesorke FPU iz Beograda, 3. Festival malih pozorišnih formi otvoriće praizvedba predstave zaječarskog pozorišta Čučuk Stana po tekstu i u režiji Željka Hubača, igra Nataša Petrović, dok će večeras u glavnom program biti igran komad Ovaj će biti drugačiji Ateljea 212.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari