U znaku Apolonove vatre 1Foto: narodnopozoriste.rs

Dan Narodnog pozorišta u Beogradu koje tokom 151. sezone obeležava 100. godišnjicu Beogradske opere proslavljen je danas dodelom nagrada i priznanja, u duhu „Apolonove vatre“ u kojoj, prema rečima upravnika NP Ivane Vujić Kominac, „imaju pravo i privilegiju da do kraja u svetlosti, umetnosti, ludosti gore svi“ koji su na bilo koji način povezani sa nacionalnim teatrom.

Nagradu „Raša Plaović“ za najbolje glumačko ostvarenje na svim beogradskim pozorišnim scenama u prošloj sezoni za ulogu gazda Marka u predstavi „Nečista krv“ umesto glumca Nenada Jezdića primio je reditelj ove predstave Milan Nešković.

Ovaj komad dobio je daans najviše godišnjih priznanja NP, a u čast prvih pozorišnih škola koja su krajem 19. i početkom 20. veka radile u ovoj kući, sinoć je na sceni „Raša Plaović“ predstavljena knjiga reditelja, glumca, producenta i profesora glume na FDU Predraga Bajčetića (1934-2018) „Beseda u ćutanju“.

„Nečista krv“ je dobila Nagradu za najbolju predstavu na repertoaru NP u sezoni 2018/201 i, pohvale za grupnu igru, režiju, dramatizaciju… Nagrade za najbolja individualna premijerna ostvarenja dobili su: glumci Jovana Stojiljković i Nenad Jezdić, prvak opere bariton Miodrag D. Jovanović, dirigent Ana Zorana Brajević, sopran Evgenija Jeremić i solista Baleta Tatjana Tatić.

Odlukom upravnika, „Pečat“ za doprinos radu NP ove godine dobili su: osnivač i vlasnik Opere i teatra Madlenianum Madlena Cepter, teatrolog Raško Jovanović, baletska zvezda i koreograf Sergej Polunjin, primadona Radmila Smiljanić, prvak Opere Janko Sinadinović, savetnik premijera Srbije za kreativne industrije Ana Ilić, prvak, koreograf i v. d. direktora Baleta Konstantin Kostjukov, glumci LJiljana Blagojević i Nebojša Dugalić, kao i službenik za odnose sa javnošću Drame Olivera Živković. Kostjukov je dobio i povelju zbog odlaska u penziju.

Povodom dana NP uručene su i pohvale i plakete Upravnog odbora NP članovima ove kuće i saradnicima. Za prijatelje NP proglašeni su: Opera i teatar Madleniaum, Fondacija Sergej Poljin, Udruženje dramskih umetnika Srbije i firma Honeks za „besplatne usluge zavarivanja, spajanja i sečenja“.

Ivana Vujić Kominac ukazala je na godišnje uspehe sve tri direkcije NP – Drame, Opere i Baleta, rad novootvorene scene „Radionica“, program „Platforma“ za edukaciju profesionalaca u izvođačkoj delatnosti i publike…

– Ovih godinu dana najznačajniji su u mom veoma kratkom životu. Predviđam da živim kao Bečlije 126. godina. Prošle godine rekla sam da želim da služim, sad se zahvaljujem i klanjam svakom pojedincu u ovoj kući i publici, jer moj angažman je apsolutno u služenju – rekla je u pozdravnom obraćanju Ivana Vujić, koja je odlukom Vlade Srbije početkom avgusta iz v. d. zvanja prešla u status novog upravnika NP, dva meseca pošto je vladin Savet za kreativne industrije imenovao za „kreativnog ambasadora“.

Ističući da je „velika privilegija goreti vatrom Apolonovom, koji je bog poezije, umetnosti i svetlosti“, ona je, završavajući govor, uz pomoć sveće, zapalila rukavicu na svojoj desnoj ruci premazanu pirotehničkim sredstvima.

Posle 38 godina gostuje HNK Zagreb

Posle 38 godina na sceni NP u subotu gostuje Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba. NHK Zagreb će na Velikoj sceni izvesti predstavu „Ciganin, ali najljepši“, po romanu Kristiana Novaka, a u adaptaciji Ivora Martinića i režiji Ivice Buljana. Reč je o, kako je saopšteno, najtraženijoj predstavi HNK. Naslovnu ulogu tumači Filip Vidović, a u velikom glumačkom ansamblu su i: Nina Violić, Franjo Kuhar, Alma Prica, Dušan Bućan, Luka Dragić, Siniša Popović, Ksenija Marinković, Livio Badurina, Bojan Navojec, Alen Šalinović, Goran Grgić, Slavko Juraga, Zijad Gračić… Scenograf je Aleksandar Denić, kostime je kreirala Ana Savić Gecan, dok je autor muzike Mitja Vrhovnik Smrekar. HNK Zagreb poslednji put u NP gostovao je 18. septembra 1981. sa Držićevim „Dundom Marojem“, u režiji Ivice Kunčevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari