Udruženje slovenačkih reditelja podržava Markovića, Žilnika i Dragojevića 1Otvaranje Festivala autorskog filma u čast Gorana Markoviča Foto: faf.rs

Udruženje slovenačkih reditelja izrazilo je zabrinutost zbog odluke Upravnog odbora Filmskog centra Srbije kojim je poništiena odluka stručne komisije da podrži tri projekta svetski poznatih filmskih stvaralaca Gorana Markovića, Srđana Dragojevića i Želimira Žilnika.

Uz podršku srpskim kolegama, u saopštenju slovenačkog udruženja navodi se da je to „opasna i nedopustiva praksa koja zadire i u umetničku slobodu i u profesionalizam i buja u regionu kao rezultat namernog slabljenja demokratskih sistema“.

„Nakon iskustva prošlogodišnje blokade slovenačkog filma, takođe, najoštrije osuđujemo svako mešanje politike u slobodu kreativnosti i slobodu izražavanja, te stoga snažno podržavamo sva tri međunarodno poznata filmska stvaraoca, koji su sada takođe izloženi gruboj medijskoj diskreditaciji, kao što se nedavno desilo reditelju Goranu Markoviću“, navedeno je u saopštenju.

Udruženje slovenačkih reditelja je posvećeno profesionalizmu i podržava srpske filmske stvaraoce i kolege, zaključuje se u regovanju Upravnog odbora Udruženja slovenačkih reditelja.

Reakcija je usledila nakon odluke UO FCS da preinači odluku stručne komisije koja je na Konkursu odobrila sufinansiranje filmova tri ugledna reditelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari