ULUS izrazilo sumnju u iskrene namere Ministarstva kulture za rešavanje problema korišćenja umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić" 1Foto: Bojan Cvejić

Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) iznelo je danas zabrinutost i sumnju u iskrene namere predstavnika Ministarstva kulture za rešavanje problema korišćenja umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“, ali je delegiralo dvoje predstavnika u Radnu grupu koja će biti formirana.

Ministarstvo kulture najavilo je u ponedeljak da će formirati Radnu grupu za rešavanje korišćenja umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ i ULUS-u uputio poziv da delegiraju svoja dva predstavnika.

Upravni odbor ULUS pozdravio je inicijativu Ministarstva kulture u preuzimanju svojih dužnosti kako bi se regulisao imovinsko-pravni status Paviljona, što se ogleda u uspostavljanju kontakta sa institucijama nadležnim za regulisanje tog pitanja – Republičke direkcije za imovinu, Republičkog i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

„Imajući u vidu dosadašnja iskustva rada radnih grupa koje je do sada obrazovalo Ministarstvo kulture, a iz najskorijeg iskustva rada za rešavanje problema spornih dugovanja samostalnih umetnika koji nisu nastali njihovom krivicom, Upravni odbor ovom prilikom izražava svoju zabrinutost i sumnju u iskrene namere predstavnika Ministarstva“, dodao je ULUS, prenosi N1.

U saopštenju se navodi da je Upravni odbor ULUS ipak izabrao Vojislava Кlačara i Vahidu Ramujkić da prisustvuju inicijalnom sastanku Radne grupe, koju po hitnom postupku obrazuje Ministarstvo kulture u cilju sveobuhvatnog i dugotrajnog rešenja problema u vezi korišćenja objekta.

„Upravni odbor ULUS očekuje da Radna grupa formirana od predstavnika institucija nadležnih za rešavanje imovinsko-pravnog statusa Paviljona u realno potrebnom roku od sedam dana dođe do potpisivanja Ugovora o davanju na upravljanje i korišćenje zgrade bez naknade, na neodređeno vreme, imajući u vidu dobre prakse po kojima je izdat poslednji važeći ugovor iz 1999. godine“, dodaje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari