Umetnice koje su okusile večnost po zamisli Toresa 1

Projekat dve umetnice Nine Marić i Vesne Knezević “Ukus večnosti” postavljen je u Galeriji legata.

On je nastao kao odgovor na ponovni susret koleginica sa studija, sada već poznatih umetnica, na izložbi umetnika Felixa Garsie Toresa. One su u galeriji u NJujorku, na izložbi ovog rano preminulog autora inspirisane njegovim delom, odlučile da “odreaguju” svaka na svoj, lični, stvaralački način. Na papirima, ali i bombonama, koji se uzimaju sa izložbe Toresa, umetnice su intervenisale i implementirale u svoj rad.

Nina Marić kaže da se poslužila papirima ovog umetnika kako bi na inovativan način stvorila sopstvenu kompoziciju.

– Uzela sam papire, tri vrste papira, ovog umetnika i pretvorila ih u podlogu za rad. Negde se ti papiri javljaju bukvalno kao podloga, a negde su inkorporirani sa platnom i sa drugim motivima – kaže Marić i dodaje da je zanimljivo to što niko do sada te papire nije na taj način iskoristio.

Knezević objašnjava da su njene slike nastale na celofanima, na jednom posebnom materjalu, pomoću koga je htela da saopšti vezu između ljubavi, komunikacije i sa druge strane nestajanja, promena i raspada.

– Otvorila sam pregradak njegove zaustavljene komunikacije i nastavila svoj – ističe Knezević.

Konzumiranjem bombona na licu mesta u njujorškoj galeriji okusile su večnost po zamisli Felixa Garsie Toresa. Ovaj umetnik koji je bolovao od AIDS-a doživeo je velike tegobe, prvo izgubivši od iste bolesti svog zivotnog partnera, a zatim je i sam iskusio sav društveni animozitet prema obolelima od ove bolesti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari