Umetnici oslikavaju ženski zatvor 1

Od 2. do 6. avgusta u Požarevcu se održava Festival ulične umetnosti, tokom kojeg će domaći i strani umetnici oslikati spoljašnje zidove Kazneno-popravnog zavoda za žene.

Glavni inicijator i organizator ove ulično-slikarske manifestacije je Grad Požarevac, a izvođače će predvoditi Street Smart kolektiv, na čelu sa Andrejom Žikićem Artezom, uličnim umetnikom iz Beograda, poznatom i van granica naše zemlje.

On je autor brojnih murala u Srbiji, od kojih je najnoviji onaj u Valjevu, izrađen ove godine. Ovaj mladi umetnik, poznat pod imenom Artez, svoja dela ostavio je i na fasadama zgrada u Francuskoj, Španiji, Argentini, Indiji, Nemačkoj, Maroku, Kini, Austriji…

Od 2014. do danas, Street Smart oslikao je brojne fasada u Srbiji, a među njima je i jedan od najvećih kolektivnih murala u Evropi – na fasadi OŠ „Lazar Savatić“ u Zemunu, o čemu je pisao i čuveni magazin LSD – London Street-Art-Design. Među aktivnostima kolektiva Street Smart ističe se i serija izložbi pod nazivom „Scena“ (2015-2016), koja je po prvi put u galerijskim prostorima prikazala najbolja dela domaće ulične umetnosti, kao i prošlogodišnje izložbe u Berlinu i Cirihu. Ovaj kolektiv organizovao je i brojne markete ulične umetnosti, samostalno ili u okviru različitih festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari