Umetnost pulsira kosmosom 1

Izložba „Umetnost pulsira kosmosom“ umetnika Milije Nešića, kojeg, kako se to često navodi, laička publika prepoznaje po Mrdalicima iz kultnog filma „Tajvanska kanasta“ biće otvorena u nedelju u Muzeju Zepter i trajaće do 30. septembra, najavljeno je iz ove kuće.

Izložba ima cilj da osvetli Nešićev raznovrsni opus, čiji su značajni segmenti ostali u senci. Ovo je tako prilika da šira javnost sazna recimo da je Nešić, između ostalog bio jedan od pionira performansa u Srbiji, kada je u periodu od 1972. do 1976. izvodio svoje akcije u pesku na Novom Beogradu.

Njegova biografija obiluje raznovrsnim umetničkim istraživačkim avanturama iz kojih su nastali ozbiljni radovi koja stručna javnost tek treba da pročita i to naočito zbog njihove društvene angažovanosti. Milija Nešić je kao mladi skulptor bio prihvaćen i shvaćen , što dokazuju brojna priznanja i nagrade koje je primio, ali je u jednom momentu nastupio period kada je gotovo nestao iz kritičarskog fokusa i pao u zaborav.

Muzej Zepter, koji mu je dodelio Nagradu Stojan Ćelić, umetnik, kritičar teoretičar i akademik, nastoji ovom izložbom i monografijom, čija je promocija zakazana u septembru, da isprave nepravdu prema Nešiću i skrene pažnju stručnoj javnosti da „pročita“ zanemareni deo njegovog stvaralaštva. Izložba i monografija bi trebalo da sumiraju sve ono što je Nešić, sada u poznim godinama, radio tokom svoje umetničke karijere, budući da je opseg medija u kojima je stvarao veoma širok.

Bavio se i skulpturom, performansom, fotografijom, objektima, crtežom i pisanjem, a u svemu pobrojanom je bio do kraja posvećen. Izložba i monografija podsetiće, a onima koji nisu znali, otkriti priču o Nešićevim konkretnim urbanim skulpturama monumentalnih formata, koje nažalost nije realizovao u dimenzijama u kojima je to zamislio. Njegove sveske sa crtežima objedinjene naslovom „Imaginarni svet – Neostvareni snovi“, čuvaju idejni potencijal ovih dela.

Takođe, akcijama na novobeogradskom pesku Milija Nešić se svrstava u avangardiste mimo grupe mlađih autora okupljenih sedamdesetih oko Studentskog centra koji su delovali uz društveno institucionalnu podršku. Nešić se u tom periodu bavio svojim istraživanjima na margini, usamljen i bez društvene podrške, te je njegov rad iz tog vremena ostao neprepoznat. U Muzeju Zepter kažu da će izložba i monografija koje u celini predstavljaju umetnički opus Milije Nešića ne samo obuhvatiti njegovo delo nego i pokazati kako ono decenijama opstojava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari