Nikola Dedić, pripadnik najmlađe generacije teoretičara umetnosti, laureat je nagrade „Lazar Trifunović“ za kritičko pisanje o savremenoj vizuelnoj umetnosti, a Svetlana Petrović dobitnica je priznanja Društva istoričara umetnosti Srbije za najbolju autorsku izložbu „Moje iskustvo u svesci“ u 2010, saopšteno je iz Kulturnog centra Beograda.

Dedić je nagrađen za tekst „Multikulturalnost, mediji, umetnost u državi vanrednog stanja“, koji je objavljen u časopisu Treći program, broj 145 u 2010. godini, a povodom video rada „Cigani i psi“ umetnika Zorana Todorovića, predstavljenog na 50. Oktobarskom salonu 2009. godine. Podsetimo, rad Zorana Todorovića „Cigani i psi“ izazvao je burne reakcije javnosti počev od naslova pa nadalje. U pitanju je video instalacija sastavljena od dva filma načinjena mikrokamerama, koje su u vidu ogrlica po Beogradu nosila romska deca prosjaci i psi lutalice.

Komisija za nagradu (Milica Petronijević, direktorka umetničke galerije „Nadežda Petrović“ u Čačku, dr Zoran Gavrić, profesor FPU i FDU, Slobodan Ristić, likovni kritičar i predsednik komisije) ocenila je da Dedić u svom tekstu analizira medijski, performativni i umetnički aktivizam Todorovića i postavlja osnovna pitanja – „koja je etički prihvatljiva pozicija umetnika u bavljenju društveno ‘osetljivim’ pitanjima… i na koji način umetnost doprinosi dekonstruisanju, ili pak reprodukovanju dominantnih, hegemonih ideoloških i kulturalnih modela kao što je na primer rasizam?“ Nikoli Dediću i Svetlani Petrović nagrade će biti uručene u 14. januara u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda.

Cigani i psi

Povodom Todorovićevog rada „Cigani i psi“, nastalog kretanjem dece prosjaka i pasa lutalica, u vodiču 50. Oktobarskog salona navodi se da snimljeni materijal dolazi iz nedoživljene perspektive „i opisuje kretanje određeno instinktima ili zadovoljenjem najosnovnijih potreba. Projekat nedvosmisleno odbacuje „političku korektnost“ kao oblik bavljenja socijalnim problemima i umesto toga stvara mučnu tenziju oko dominantno rasističkih i socijalno neosetljivih političkih i etičkih pozicija za koje Cigani i psi predstavljaju „niže oblike života“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari