U naselju Đelinci, kod Vranjske banje, gde grčka kompanija Terna izvodi radove na deonici nove trase Koridora 10 gotovo da su potpuno uništeni ostaci rimskog naselja koje datira s kraja drugog do sredine četvrtog veka, u arheološkoj literaturi poznatog pod imenom Latifka, upozorili su arheolozi Narodnog muzeja u Vranju.

Arheološki lokalitet Latifka nalazio se na raskrsnici puta via militaris Niš – Skoplje, kao i puta za Pautaliju, odnosno današnji Ćustendil, koji je išao dolinom reke Banjštice. Arheolozi su ovaj lokalitet otkrili pedesetih godina prošlog veka, a prva iskopavanja su vršena 1965. godine.

– Jedino se može spasiti deo nekropole koja je ovde otkrivena, a od naslaga zemlje otrgnuti su predmeti iz tog perioda, nešto ostataka keramičkog i staklenog posuđa, kao i novčići. Gotovo je neverovatno da se ovde izvode zemljani radovi, a da niko od nadležnih institucija nije reagovao kako bi se sačuvao ovaj arheološki lokalitet – ukazuje za Danas Goran Mitrović, arheološki savetnik Narodnog muzeja u Vranju.

Izveštaj o zatečenom stanju odmah je poslat Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Nišu, a biće obavešteno Ministarstvo kulture, kao i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i druge institucije.

– Tražićemo hitnu obustavu svih radova na ovom prostoru da bi arheolozi spasili ono što se može spasiti. Nažalost, deo istorije je otišao u nepovrat jer su mašine potpuno zatrpale zemljom ceo lokalitet – navodi Mitrović. Ni nakon akcije ljudi iz Narodnog muzeja u Vranju radovi na ovoj deonici Koridora 10 nisu bili prekinuti, pa su na potezu nadležni državni organi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari