Nastavak istraživanja na lokalitetu Latinske crkve: Nedavno pronađeno 46 grobova iz osmanskog perioda i srednjeg veka 1

Arheološka istraživanja na lokalitetu Latinske crkve, nedaleko od Novog Pazara, biće nastavljena kada bude izabrana firma za obavljanje zemljanih radova.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture raspisao je javnu nabavku za izbor izvođača zemljanih radova.

Neophodno je angažovanje radnika, koji će, u toku dvadesetodnevnih istraživanja, obavljati ručni iskop zemlje i mehanizacije za uklanjanje debljih slojeva zemlje na lokalitetu.

Arheolozi su, pre nekoliko meseci, na tom mestu otkrili 46 grobova iz osmanskog perioda i srednjeg veka, fragmente praistorijske keramike i predmete iz rimskog i vizantijskog doba.

– Otkriveni grobovi su iz perioda od 12. do 17. veka, a fragmenti keramike iz bronzanog doba. Pronađena su i dva rimska spomenika, nekoliko rimskih novčića, dugmad od bronze i srebra, kao i jedan vizantijski ključ, što ukazuje da se i u vremenu Vizantije nešto dešavalo na ovom tlu – objašnjava Vladan Vidosavljević, arheolog novopazarskog muzeja „Ras“.

Ovaj arheološki lokalitet nalazi se u naselju Postenje i oko 400 metara udaljen je od Crkve svetog Petra i Pavla, u narodu poznate kao Petrova crkva.

Ostaci crkve i srednjovekovno groblje otkriveni su početkom osamdesetih godina prošlog veka. Pod zaštitom je države, jer je kulturno dobro od izuzetnog značaja i uživa posebnu zaštitu, zato što se prostorno nalazi u kompleksu Stari Ras sa Sopoćanima, koji se nalazi na listi svetske kulturne baštine.

Arheološki lokalitet Latinska crkva u žižu javnosti dospeo je, u septembru prošle godine, kada su taj prostor devastirali bageri privatnog preduzetnika, koji se namerio da, baš na tom mestu, napravi parking prostor.

Na „vandalsko i anticivilizacijsko ponašanje prema kulturnoj baštini“, na društvenim mrežama upozoravala je javnost, ali i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture. Nadležne gradske institucije su sa „zakašnjenjem“ od nekoliko dana reagovale i tada su radovi zaustavljeni.

Latinska crkva je iz 14.veka. Na osnovu karakteristika živopisa, pretpostavlja se, da je izgrađena u prvoj polovini tog veka i da je srušena nekoliko decenija kasnije kada je počelo osmanlisko osvajanje ovih krajeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari