Upravnik NBS na službenom putu 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Na sva pitanja u vezi sa vešću da je „na zahtev kuće Politika novine i magazini, Narodna biblioteka Srbije bila obavezna da iz otvorenog pristupa povuče digitalizovano izdanje lista Politika za period od 1904. do 1941, koji je niz godina bio na raspolaganju njenim onlajn korisnicima“, što se tiče NBS moraće da sačeka ponedeljak, jer je upravnik ove nacionalne institucije Laslo Blašković na službenom putu.

To je odgovor u NBS na pitanje Danasa da pojasne saopštenje objavljeno za zvaničnom sajtu Biblioteke u kome se ne navode razlozi zbog kojih će „brojna zainteresovana korisnička publika Politiku u narednom periodu moći da koristi samo u čitaonicama NBS“.

Prema nezvaničnim saznanjima našeg lista, Blašković, po čijem je nalogu povučeno digitalizovano predratno izdanje Politike, u ponedeljak bi trebalo da se sastane da Mirom Glišić – Simić, direktorom DOO Politika novine i magazini.

Izvori našeg lista tvrde da se mnogi koristici digitalnih izdanja NBS javljaju Biblioteci, jer su zainteresovani da saznaju o čemu se radi utoliko više što je, prema zakonu, digitalizovani materijal vlasništvo NBS, kao i obavezni primerak svih publikacija, koje u skladu sa važećim propisima Biblioteka dobija. Iako zakonodavac daje pravo NBS da svoju građu čuva na različite načine, uključujući i digitalizaciju, kako bi bila dostupna domaćoj i svetskoj javnosti, pogotovo što je štampa podložna raspadljivosti papira, u NBS nezvanično kažu da je situacija sa Politikom specifična, ne samo zbog toga što je reč o predratnim izdanjima. Digitalizacija Politike je, navodno, bila zajednički projekat ove novinske kuće i NBS, u kome je Biblioteka bila izvršilac.

Do zaključenja ovog izdanja našeg lista iz Direkcije Politike nismo dobili odgovore na pitanja zbog čega su tražili od NBS da povuče digitalno izdanje predratnih brojeva njihovog lista, da li se zahtev odnosi na neki određeni vremenski period ili je trajan i da li je Politika preuzela digitalizovane predratne brojeve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari