Uskoro premijera filma „Dule Savić, a u Londonu muk“ (TREJLER) 1Foto: Detalj plakata MegaCom Film Promo

Svečana premijera filma „Dule Savić, a u Londonu muk“rediteljke Branke Bešević Gajić biće održana 31. januara u mts Dvorani, najavljeno je iz MegaCom Filma.

Prošlo je 45. godina od kada je Dušan Dule Savić dao legendarni gol Arsenalu u Londonu u dvadestom minutu i upisao sebe u istoriju Zvezde i srpskog fudbala. O čuvenom dostignuću i profesionalnom životu istaknutog sportiste snimljen je dokumentarni film „Dule Savić, a u Londonu muk“, koji evocira trenutak legendarnog gola i atmosfere nakon njega.

Igrala se završnica utakmice kada je Dušan Savić levom nogom poslao loptu u gol Arsenala. Nastala je tišina na „Hajberiju” kakvu Englezi nikada ranije nisu zabeležili, a preko 40.000 ljudi koji su tada došli na stadion imalo je priliku da vidi neustrašivu Crvenu zvezdu i isprati je zasluženim aplauzom.

Pored režije Branka Bešević Gajić potpisuje i scenario filma „Dule Savić, a u Londonu muk“ ,koji, kako se navodi u najavi za njegovu premijeru “briše granice između dokumentarnog i igranog i ne bavi se ni nacijom ni verom, već sportom i profesionalnim uspesima fudbalske legende.

Anegdotom vezanom za jednu od možda najvažnijih utakmica u njegovoj karijeri, kao i za jedan od najlepših golova Dule Savić vraća publiku na kratko na čuveni događaj u Londonu:

„Tu noć pred utakcmicu sa Arsenalom u Londonu sanjao sam da dajem gol u poslednjem minutu i da idemo dalje. Ujutru kad smo se probudli, Pižon me je pogledao, pošto je on znao da se to dešavalo uglavnom pred velike utakmice, da ja sanjam i kroz neke svoje simbole u snu znam šta će se desiti na utakmici i ujutru kad smo se probudili on bi me prvo pogledao da vidi da li sam raspoložen i kakva je situacija. Namignuo sam mu i klimnuo glavom i rekao „Dajem gol, idemo dalje.“ Pižon se nasmejao i kasnije nakon doručka u šetnji ispričao sam mu šta sam sanjao i da ću dati gol u poslednjem trenutku i da će biti 1:1. Tada je rekao „“Ćuti, da ne malerišeš“ i više o tome nismo pričali. Upravo se desilo sve onako kako sam sanjao.”

Pored centralne figure Duleta Savića kao sagovornici, u filmu se pojavljuju i domaće značajne ličnosti iz sveta filma, književnosti, sporta : Dragan Džajić, novinar Peca Popović, glumac Dragan Gagi Jovanović, akademik Matija Bećković, zatim Pižon, Dragan Savić, Vujadin Savić, Boško Đurovski, Neđa Milosavljević kao i Partizanovci, reditelj Emir Kusturica, Bjeković, Ivenčević, Stojković i mnogi drugi.

Uskoro premijera filma „Dule Savić, a u Londonu muk“ (TREJLER) 2
Dule Savić / Privatna arhiva

Biografija Dušana “Duleta” Savića

Dušan “Dule” Savić rođen je 1955. u Ubu, u Srbiji i nekadašnji je porslavljeni jugoslovenski i srpski fudbaler. Fudbal je počeo da igra u lokalnom klubu Jedinstvu iz Uba. Marta 1972. godine stigao je na Marakanu kako bi odigrao probnu utakmicu nakon koje je odmah bio uključen u klupski podmladak Crvene zvezde.

Dve godine kasnije, 1974., postaje prvotimac Crvene zvezde, a za prvi tim crveno-belih nastupa do 1982. godine.
Odigrao je 258 zvaničnih utakmica i postigao 149 golova – treći je strelac u istoriji kluba. Osvojio je dve šampionske titule 1977. i 1980. godine i jedan Kup 1982. godine.

Proveo je šest sezona u francuskoj Prvoj ligi (Lil, Kan), a šest meseci igrao je i u španskoj Prvoj ligi za Sporting iz Hihona.

U 19. godini debitovao je za tadašnju jugoslovensku reprezentaciju protiv Holandije, kada je postigao gol. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 12 utakmica i postigao četiri gola.

Ostvarenje „Dule Savić, a u Londonu muk“ nastao je u produkciji Olivera Paunovića i produkcijske kuće City Grupa iz Niša. Branka Bešević Gajić je scenaristkinja i rediteljka dokumentarnog filma, direktor fotografije – Nikša Malić Katanić, montažer – Boban Rajković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari